KANDIDATI KOALICIJE SPREMNI PREDSTAVILI I POTPISALI NEDUŽNICU PRVI U HRVATSKOJ

IMG 9572 1024x683
 
 
Kandidati koalicije SPREMNI za Hrvatski sabor Mate Knezović (OS) i prim. dr. Ante-Zvonimir Golem (HKS) i Miroslav Šurbek (HSP) na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak predstavili su i svojim potpisom podržali dokument pod nazivom "Nedužnica".  Riječ je privatnoj ispravi kojom potpisnik, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, priseže da se nije ogriješio niti o jednu od šest navedenih točaka Nedužnice: da nije kazneno sudjelovao u oduzimanju života, da se nije ogriješio o pretvorbu i privatizaciju, da za sve što je stekao od 1989. ima pokriće u primanjima, da se nije ogriješio o domovinske vrijednosti izdajom ili neprijateljskim djelovanjem, da nije bio pripadnik UDBA-e, KOS-a, SDB-a i tajnih službi bivše ili neke druge države te da nije niti je bio član masonskih organizacija.


"U Hrvatskoj je potraga za poštenijim i nedužnim ljudima i zbog toga smo podržali inicijativu dipl. ing. Ivana Juroša o potpisivanju Nedužnice,  privatne isprave koju bi trebali u budućnosti potpisati svi kandidati za Hrvatski sabor. Nadam se da će ovakav ili sličan dokument postati obvezujući u idućim izborima, rekao je Mate Knezović", predsjednik Obiteljske stranke i prvi na koalicijskoj listi SPREMNI  u I. izbornoj jedinici.
Objašnjavajući točke Nedužnice Knezović je rekao kako su izdaja i neprijateljsko djelovanje u Hrvatskoj vrlo unosan biznis od kojega oni koji subverzivno djeluju protiv Hrvatske i hrvatskog naroda dobro žive, a paradoks je da ih ne financiraju samo strane države nego i hrvatski proračun. Točka o nepripadnosti bivšim jugoslavenskim tajnim službama važna je jer su te strukture ubijale i mučile pripadnike hrvatskog naroda, a članstvo u masonskim organizacijama neprihvatljivo je jer te organizacije imaju ciljeve koji nisu i ciljevi hrvatskog naroda, dodao je. "Iz svih točaka iščitava se potreba o provedbi lustracije. Svaki kandidat za izbore trebao bi pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisati ovaj dokument. Cilj lustracije, koju namjerava pokrenuti koalicija SPREMNI je da Republika Hrvatska onemogući kandidiranje za zastupnike onih koji su počinili ovakva djela protiv ljudi i države. Hrvatska ima pravo da narodni zastupnici budu slobodni kako bi uistinu zastupali hrvatski narod a  ne neke privatne ili protunarodne interese", naglasio je Knezović.
Prim. dr. Ante-Zvonimir Golem, drugi na listi Koalicije SPREMNI u VII. izbornoj jedinci rekao je kako je podržao inicijativu zbog činjenice da se u hrvatskom  društvu  "poštenje više ne cijeni,  a mediji se koriste za podjele i kao instrument za razračunavanja".  "Stranke su se u svojim programima pozivale na lustraciju, međutim, kako se bliže izbori, taj njihov poziv postajao je sve slabiji. HKS, HSP i OS ostala je jedina koalicija koja predlaže lustraciju", rekao je Golem te istaknuo kako se "članovi koalicije pokušavaju dezavuirati raznim  medijskim prozivanjima"   te da je "potpisivanje Nedužnice najbolji odgovor na sve takve objede".
Naglasio je kako je Nedužnicu potpisala predsjednica HKS-a Ruža Tomašić te da su svi kandidati koalicije HKS-HSP-OS za Hrvatski sabor spremni potpisati ovaj dokument jer, kako je rekao, "sve nam mogu uzeti, ali poštenje i domoljublje ne".
"Svi oko lustracije oblijeću kao mačka oko vruće kaše, a nitko da se isprsi i napravi nešto konkretno. Zbog toga je sjevnula ideja Nedužnice, rekao je pokretač inicijative, dipl. ing. Ivan Juroš naglasivši kako je 'nedužnica' novi  pojam u hrvatskom jeziku koji je vrlo dobro ugrađen u priču o lustraciji. "Jasno je da se UDBA infiltrirala već u početku naših nacionalnih gibanja i u cijeloj toj našoj priči uspjela u nastojanju da sve nevaljalštine koje je radila stavi u istu ravan s braniteljima.  Zato   moramo, ne samo njih nego i sve one koji su se ogriješili ukloniti iz javnog života da više ne prave nikakve nevolje. Moja želja je da se Nedužnica  institucionalizira kroz Sabor te da se  posegne i za svim onima koji se više neće baviti javnim životom, ali su zagadili našu prošlost.

IMG 9583 1024x683

DSC06590 o