TEMELJI OBITELJSKE STRANKE

Mate o Obiteljskoj stranci

Sve što postoji mora imati svoje temelje. Ukoliko oni ne postoje građevina se brzo uruši i često, kod gradnje i rušenja, donosi nesreću i nevolje.
Obiteljska stranka je, stoga izabrala čvrste temelje. To su kršćanska filozofija i antropologija i hrvatski nacionalni interesi i prava hrvatskog naroda. Što to, zapravo, konkretno znači:
1. Kršćanska filozofija je uvažavanje kršćanske političke misli i prakse koja je nastajala kroz stoljeća. On uvažava također grčku filozofiju i rimsko pravo kao temelje zapadnoeuropske civilizacije, kulture i državno-pravne organizacije. Političar kršćanskog nadahnuća mora dubinski tražiti smisao i cilj politike. Zato je Obiteljska stranka u središte svoje politike stavila čovjeka kao osobu i zajednicu (obiteljsku, narodnu i dr.).


2. Obiteljska stranka prihvaća kršćansku antropologiju. To u biti znači da je čovjek najveća društvena vrijednost kojoj sve ostale vrijednosti služe. Nadalje, Obiteljska stranka se odlučno zalaže za zaštitu svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti, brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene. Ovakva antropologija prihvatljiva je za sve druge vjerske skupine i pripadnike drugih vjerskih zajednica. Dakle, Obiteljska stranka nije stranka samo kršćana, ili katolika, ona štiti svakoga u njegovom dostojanstvu. Obiteljska stranka odvažno štiti obitelj kao najvažniju ljudsku ustanovu. Danas je potrebno promijeniti niz politika, ali i svijest o osobi, braku, obitelji, društvu, radu, odnosima među narodima i državama.
3. Hrvati imaju svoja nacionalna prava i interese. Na hrvatski narod sručila se odurna laž i zlo, osobito zadnjih stotinjak godina kada nam je negiran ne samo nacionalni identitet, nego i pravo na ime i postojanje. Hrvatski narod se suočio i s genocidom koji su provele komunističke vlasti, a koji je počeo velikosrpskim pokoljima odmah nakon osnivanja NDH od strane četničkih velikosrpskih hordi a tijekom Drugog svjetskog rata, intenzivirao se u genocidu zvanom Bleiburg i Križni putovi. Zatiranje je nastavljeno tijekom komunističke strahovlade. Genocid je nastavljen i za vrijeme Velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Pravni, mentalni i duhovni slijednici i sljedbenici jugoslavenske i velikosrpske ideologije štite laži i genocide te rabe sva sredstva kako bi se taj genocid nastavio. Obiteljska stranka smatra da Hrvati moraju stati odlučno kako bi porazili laži, zatiranje i nastavak zlosilja nad hrvatskim narodom. Hrvati imaju prava koja moraju konzumirati, a hrvatski predstavnici moraju stati u obranu hrvatskog naroda, a ne biti njegovi tužitelji kako je to još uvijek slučaj.

Mate Knezović