RAZGOVOR - KREŠIMIR ŠTETIĆ KANDIDAT KOALICIJE POMAK ZA VI. IZBORNU JEDINICU

Kresimir Stetic 92016

Izvor: Dragovoljac.com

Dragi prijatelji, Hrvatice i Hrvati, građani Hrvatske, imamo jednu Domovinu, koja nam je svetinja i koja je napadnuta izvana i iznutra, obranimo je i danas kao što su je branitelji obranili 1990. god.Zato pozivam sve vas da izađete na izbore 11.09. i svojim glasom podržite koaliciju domoljubnih stranaka čistog obraza, listu pod rednim brojem 3, a ja sam osobno kandidat broj 3.
Razgovaramo s Krešimirom Štetićem zamjenikom predsjednika Obiteljske stranke, kandidatom nacionalne koalicije POMAK za VI. izbornu jedinicu gdje se nalazi na trećem mjestu na listi.
Gospodine Štetić zašto ste se odlučili kandidirati za zastupnika u Hrvatskom saboru?
Moramo svi biti svjesni da stanje u Hrvatskoj nije dobro, da je zagađeno financijskom i političkom korupcijom, da tonemo sve niže, posebno u gospodarstvu, pravosuđu, društvenim i političkim odnosima. Politička klima je začahurena između stranaka HDZ-SDP koje ne čine ništa da bi se stanje popravilo već naprotiv kao da im je želja održavati ovakvo stanje jer to njima odgovara. Odlučio sam tako vlastitim političkim angažmanom dati svoj doprinos u promijeni takvog stanje. A kao višegodišnji zamjenik predsjednika Obiteljske stranke, koja se uključila u pravaško, braniteljsko, obiteljsku koaliciju Pomak, prilikom definiranja lista po izbornim jedinicama prihvatio sam kandidaturu za svoju, VI. Izbornu jedinicu.


A na to su me potaknule i riječi svetog Pape Ivana Pavla II. prilikom posjete Splitu u listopad 1998. g.
''Hrvatskoj su u ovo doba velikih promjena i preobrazbi potrebni muževi i žene ŽIVE VJERE, koji znaju SVJEDOČITI Božju ljubav prema čovjeku i koji su spremni staviti svoje snage u službu Evanđelja.
Vašoj su naciji potrebni APOSTOLI koji će poći među svijet noseći RADOSNU VIJEST.
Vašoj su naciji također potrebni VJERNICI SVJETOVNJACI, koji će zauzeto svjedočiti za Evanđelje na području KULTURE i POLITIKE.''
Danas je osnovna zadaća kako obnoviti moralno tkivo naroda. To je temelj države. Kada moral zakaže onda sve postaje iskrivljeno. Uništena je individualna odgovornost. Uništena je nacionalna svijest.
Najveći problem u Hrvatskoj je mentalna baština komunizma koja nas sputava da idemo naprijed. Taj balast treba razriješiti i očistiti i tako se već jednom osloboditi jugo-komunističkog nasljeđa. Puno je ljudi u politici, pravosuđu i drugim javnim institucijama u Hrvatskoj koji se najviše boje lustracije i ispitivanja porijekla imovine.
Ukratko – kažite nam nešto o sebi
Rođen sam 1958. godine u Požegi gdje sam završio Gimnaziju, a nakon toga Elektrotehnički fakultet u Zagrebu. Ovlašteni sam projektant i energetski certifikator. Od doma sam naučen da su najveće svetinje Bog, Obitelj i Domovina. Tijekom studiranja bila mi je dostupna literatura Arhiva Zagrebačke nadbiskupije pa sam volio proučavati materijale iz vremena Hrvatskog proljeća i suđenja blaženom Alojziju Stepincu. Tada sam se kao posljednji civilni cimer Isusovca patera Luke Rađe družio s mladima u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj. Kasnije sam na Kaptolu kod Franjevaca bio dugogodišnji suradnik pokojnog Fra Zvjezdana Linića u Franjevačkom svjetovnom redu i posebno u poučavanju odraslih katekumena. Za vrijeme Domovinskog rata sam kao zaposlenik Hrvatskog Telekoma za područje Sisačke županije po službenoj dužnosti stavljen pod radnu obvezu kao dio tima logistike za komunikacije u ratnom području. Nikada nisam bio član niti jedne političke stranke dok me 2011. god. nije privukla ideja prvog Hrasta i tada sam se uključio u Obiteljsku stranku u kojoj se i danas nalazim.
Moje osnovno političko načelo kao svjetovnom franjevcu da je sav moj program i političko djelovanje sadržano u ovome - graditi svijet u kojemu je ishodište Bog, a središte je čovjek.
U tom svijetlu prioriteti su mi čuvati tradicionalne vrijednosti obitelji, braka i odgoja djece, štititi život od začeća do prirodne smrti, činiti sve kako bi roditelji imali dostojanstvenu starost, a djeca sigurnu budućnost u svojoj Domovini, zabraniti ovrhu jedine nekretnine, smanjiti namete obiteljskim gospodarstvima, osigurati mirovine dostatne za život. Boriti se za dostojanstvo braće i sestara koji su svoje živote i svoje zdravlje dali da bi mi u slobodi i miru mogli živjeti, ne dijeliti sredstva onima kojima ne pripada, biti uz Hrvate u BiH, revizija privatizacije i pretvorbe, promjena izbornog sustava, protiviti se dominaciji bankarskih i političkih lobija, biti protiv GMO hrane i TTIP ugovora.
Što Pomak nudi kao rješenje i za što ćete se najviše zalagati u Hrvatskom saboru?
Pomak ima istaknutih sedam osnovnih Načela i Program sadržan u pet poglavlja s po pet mjera. Osnovno za što se zalaže i nudi Pomak je donošenje Zakona o lustraciji čime bi se napravilo reda u državnoj upravi, pravosuđu, policiji, financijama i ostalim državnim službama tako da se odstrane svi oni koji su se ogriješili o hrvatske nacionalne interese kroz komunistički režim, pretvorbu i privatizaciju, kao i o Domovinski rat i branitelje. Potrebno je kroz otvaranje komunističkih i drugih arhiva te praćenje tijeka novca rasvijetliti tko je imao kakvu ulogu u proteklom vremenu prije i kod stvaranja hrvatske države. Dekriminalizacija obrambenog, oslobodilačkog Domovinskog rata i kao takvog opravdanog i pravednog. Osim toga prioriteti Pomaka su promjena ovršnog zakona kojim bi se ograničila moć FINE i zabranila ovrha zadnje nekretnine u kojoj se stanuje. Zatim je potrebno smanjiti izdvajanja za državne i lokalne dužnosnike u dijelu troškova reprezentacije, putovanja i ostalih nepotrebnih izdataka. Pomak nudi rješenja i za pomoć obiteljima u dijelu poreznih i drugih olakšica. I svakako donijeti Zakon kojim bi se zaštitili branitelji i njihove obitelji. Ne smije se dogoditi da branitelj koji je bio na prvoj crti ratišta ne može prehraniti svoju obitelj.
Kako ocjenjujete političku i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj?
Politička i gospodarska situacija u Hrvatskoj je zatrovana financijskom i političkom korupcijom i radi toga na izrazito niskoj moralnoj i vrijednosnoj razini i to najviše radi interesnih lobija koji su se umrežili i koji su ostavština komunističkog mentaliteta, te bankarskog lobija koji potiče potrošnju kroz uvoznu robu, a ne razvoj novih vrijednosti i poticanje proizvodnih subjekata. Postojeće stanje se može promijeniti kroz poticanje i obnovu moralnih vrijednosti u svim segmentima društva, smanjenje poreznih davanja, promjenu izbornog zakona kojim bi se u zakonodavnu i izvršnu vlast birali stručne i moralno kvalitetne osobe, a ne podobni kadar velikih stranaka. Za ovo je potrebna reforma pravosuđa koje bi bilo u funkciji zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i građana, a ne tih interesnih grupacija.
Mislite li da je moguće graditi bolju budućnost na lažnoj odnosno izmišljenoj prošlosti?
Bez rasvjetljavanja prošlosti i provedene pravedne lustracije (osvijetliti svjetlom Evanđelja tko se ogriješio o vlastitu državu i narod) teško je graditi budućnost koja ne donosi podjele u svim segmentima društva. Radi toga je potrebno, ponavljam, otvoriti arhive i dati neovisnim stručnjacima domoljubima mogućnost iznošenja javnosti pravu istinu i ulogu pojedinaca, stranaka i grupacija u osiromašenju hrvatske, progonima njenih građana i bogaćenju pojedinaca. Desetljećima su nas trovali lažima i progonili, te se i danas osjećamo robom u vlastitoj zemlji, koja je oslobođena ali nije očišćena od prljavština starih laži i nametnutog nam beznađa.
Vjerujete li da su kandidati s liste POMAKA spremni braniti hrvatske interese?
Da to ne vjerujem ne bih niti prihvatio ovu kandidaturu. Sve stranke, sastavnice ove koalicije su domoljubno i suverenistički opredijeljene i u svojim programima imaju zaštitu obiteljskih i nacionalnih interesa. Osobno sam spreman jamčiti da neću nikada dići ruku za zakon koji nije u interesu Hrvatske i Hrvata, hrvatske obitelji, kako bih se priklonio većinskoj opciji.
Ovdje ističem važnost ne odreći se vjere svojih otaca, biti spreman i trpjeti zbog svoje vjere i domoljublja, čuvati život od začeća do smrti, ljubiti Boga i bližnjega. Ja sam uvjerenja da ne postoji manje zlo. Postoji zlo. I postoji dobro. Mi se moramo pomaknuti od zla prema dobru.
Kakav je Vaš stav o EU i treba li Hrvatska izaći iz Unije?
Europa nam ne donosi mnogo dobra, naprotiv! Prije referenduma o pristupanju Hrvatske u EU bio sam član Vijeća NE u EU, tako da sam osobno protiv ovakve EU, koja je postala superdržava i paravan za bogaćenje bogatih, a siromašenje siromašnih. Isto tako je postala paravan za poticanje novih i vrijednosno neprihvatljivih odnosa u društvu, kao podržavanje rodne ideologije, pedofilije i čedomorstva, čime se uništavaju obitelj i vrijednosti na kojima je nastala EU. Dakle, osobno bih se zalagao za novi referendum o izlasku iz EU, pa neka hrvatski narod i građani odluče o tome.
Kakvu politiku Hrvatska treba imati prema susjednoj Srbiji?
Hrvatska prema Srbiji prvenstveno treba vodit politiku zaštite vlastitih nacionalnih interesa i građana Hrvatske. Nikako ne dozvoljavati ucjene i ustupke radi nekih viših interesa koje diktira EU. Srbija mora priznati sudjelovanje u agresiji na Hrvate i Hrvatsku državu kao suverenu državu hrvatskog naroda. Svakako treba inzistirati na zaustavljanju progona hrvatskih branitelja i ukidanje zakona o nadležnosti za njihovo kažnjavanje. U tom svjetlu treba donositi odluke o podržavanju ili nepodržavanju pristupnih pregovora Srbije s EU. Potrebno je utvrditi razgraničenja, spremnost Srbije dostaviti podatke o nestalim hrvatskim braniteljima, ukinuti zakone kojim se omogućava progon hrvatskih građana. Sve to mora biti prepreka davanju suglasnosti Srbiji za ulazak u EU.
Jeste li zadovoljni politikom Hrvatske prema BiH i odnosom prema Hrvatima BiH?
Podržavam BiH kao suverenu državu ustrojenu na jednakopravnosti svih naroda i državljana BiH. Prioritet od najvišeg vanjskopolitičkog značenja za RH je stabilna i mirna Bosna i Hercegovina, okrenuta prema Hrvatskoj i slobodi svakog naroda i pojedinca kao vrijednosti.
A nipošto nisam zadovoljan sadašnjim stanjem, jer se Hrvati u BiH tretiraju kao balast, a s naše strane kao teret Hrvatskoj. Potrebno je za cijelu hrvatsku dijasporu omogućiti bolju integraciju u hrvatski nacionalni korpus i inzistirati na istim pravima za njih u drugim državama. Što se tiče samog ustroja BIH, Hrvatska ne može samo promatrati obespravljivanje Hrvata, nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima, onemogućavanje povratka na svoja ognjišta. Hrvatska ne smije samo promatrati bošnjačko-muslimansku tiraniju ni srpsku opstrukciju i onemogućavanje povratka u tzv. Republici Srpskoj. Potrebno je zauzeti odlučno stajalište o povratku Hrvata u RS, osobito na područje Bosanske Posavine i u Banjalučku regiju i učiniti sve da se dogodi organiziran i što sveobuhvatniji proces povratka.
I za kraj, što biste poručili svojim biračima ?
Dragi prijatelji, Hrvatice i Hrvati, građani Hrvatske, imamo jednu Domovinu, koja nam je svetinja i koja je napadnuta izvana i iznutra, obranimo je i danas kao što su je branitelji obranili 1990. god.
Zato pozivam sve vas da izađete na izbore 11.09. i svojim glasom podržite koaliciju domoljubnih stranaka čistog obraza, listu pod rednim brojem 3, a ja sam osobno kandidat broj 3.
Vrijeme je za bolju Hrvatsku i za POMAK. Pomak od laži. Od izdaje. Od loše politike.
Mir vam i dobro!
Hvala na razgovoru i sretno na izborima