Članci

Abortus – pravo ili zločin protiv čovječanstva?

IMG 2706

Sinoć je u Zagrebu u prostorima Matice hrvatske u organizaciji Obiteljske stranke održan okrugli stol na temu Abortusa.
Temu su izložili: dr. Anton Lisec, velečasni Dragutin Goričanec, urednik mjesečnika Nacija Elvis Duspara i predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović.

 

Ova tema je zapostavljena u hrvatskom društvu, a osobito na razini političkog djelovanja. Doduše, ne može se sve stavljati na teret političara te se poziva svaki pojedinac na odgovornost osobnih i društvenih postupaka.
Vlč. Goričanec ima iskustva pomoći ženama  koje su odustale od abortusa i danas su sretne majke. Dr. Lisec iznosi šokantnu činjenicu o kupnji sto milijuna zametaka godišnje sa strane svjetskih laboratorija radi istraživanja i drugih radnji.
Odgovorni pojedinci i institucije šute o ovim činjenicama. Liječnici su obvezatni braniti ljudski život, pa neka to i čine!
Ljudski život počinje začećem. Abortusom se ukljanja ljudski život koji tendira da se rodi i živi. Abortus se ne događa samo operativnim zahvatom nego faktički i uporabom kontraceptivnih sredstava kao što su anti-bebi pilule i spirale koje uništavaju plod još i prije usađivanja u maternicu.
Danas kao da se zaboravlja na osnove civilizacije i moralni integritet čovjeka.
Svaki čovjek ima pravo biti začet i rođen iz specifičnog odnosa ljubavi muža i žene.
Ako se to i ne dogodi, pojedinici i društvo moraju zaštiti i braniti dijete i majku.
Elvis Duspara je podsjetio na Kristove riječi: „Zaista kažem vam, što učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ Pozvao je sve kršćane i sve ljude dobre volje da brane život najmanjih i poštuju riječi Stvoritelja.
Mate Knezović upozorava na relativistički filozofiju života koja vlada u Hrvatskoj i velikom dijelu svijeta. Obiteljska stranka u svom programu i djelovanju preuzima filozofiju i antropologiju Katoličke crkve koja u središte stvalja čovjeka i njegovo dobro, a u odnosu na profit i moć kojima su obuzeti mnogi.
U svijetu ima više država koji zakonodavno zabranjuju abortuse te institucionalno promiču moralno ponašanje mladih ljudi, međutim takve se činjenice prešućuju u većini naših medija. Zato se pozivaju mediji na promicanje brige za nerođene te promicanje kulture morala i solidarnosti.

Davor Kalinić
Zagreb, 11.01.2013.

IMG 2707

IMG 2725