Članci

ODRŽIVA POLJOPRIVREDA – GMO – PESTICIDI

IMG 2821

Jučer je u Zagrebu u prostoru Matice hrvatske u organizaciji Obiteljske stranke održan okrugli stol na temu Održive poljoprivrede.Sama tema je uvijek akutalna, a posebno danas kada se vode mnoge distkusije o Genetski modificiranoj hrani. Izlaganja i diskusiju su vodili prof.dr.sc Marijan Jošt, doc.dr.sc. Katica Knezović, prof.dr.sc. Valerije Vrček, Mate Knezović, dipl.jur uz moderiranje Nikole Roce, magistra nutricionizma.

 

Marijan Jošt upozorava o povećanju koncentracije pesticida u prehrambenim proizvodima. 1939. godine u svijetu je bilo 39 pesticida, dok je 1999. godine bilo registrirano i u upotrebi 22.000! Zbog njihove velike upotrebe dolazi do poremaćaja u tlu koje je bogato organizmima i mikroorganizmima te uslijed korištenja pesticida dolazi do njihovih uništenja i poremećaja međuodnosa. Posljedica je erozija tla koja je u SAD-u zahvatila nevjerojatno velike površine.
Katica Knezović govori da su u svijetu genetički modificirani soja, kukuruz, uljana repica i pamuk (koristi se nakon prerade kao hrana za životinje) na ukupnim površinama od 170 milijuna hektara. Sve je počelo 1983., a prvi nasadi 1996. Dakle, nakon 30 godina genetskog inženjeriga još se vode rasprave. GMO (genetski modificirani organizmi) se mnogo koriste u prehrani životinja koja žive u teškim uvjetima te se značjano tretiraju antibioticima, a na kraju sve završava na stolu čovjeka. Da s GMO nešto nije u redu govore i mnogi pokusi sa životinjama kojima su istovremeno davani obični kukuruz i drugi tretiran genetičkim inžinjeringom. Životinje su uvije jele onaj obični, a tretirani samo kada su bile ekstremno gladne. Prof. Vaček se nadovezuje na temu čuđenjem zašto hrvatske mjerodavne institucije uvijek otežu sa zabranama raznih u najmanju ruku sumnjivih pesticida, herbicida, insekticida i sličnih kemijskih spojeva. Postoje kemijski spojevi koji su opasni po zdravlje (npr. Atrazin koji uvjetuje hormonalne poremećaje).
Mate Knezović kao pravnik skreće pozornost na Usrav RH koji je vrhunski pravni dokument, a koji govori o neotuđivom i nedjeljivom suverenitetu Hrvatske, te daje odličnu pravnu osnovu regulirati sve teme, a tako i pitanje GMO-a po vlastitim procjenama i odlukama.
Kada je u pitanju GMO, imamo pravo pozvati se na Ustav koji u članku 70 govori slijedeće:
„svatko ima pravo na zdrav život.“

Davor Kalinić
Obiteljska stranka

IMG 2831

IMG 2818

IMG 2848

IMG 2847