Članci

SUDOVI I PARTIJA

Partija je zbunjena. Sudovi su joj bili tako poslušni. Sudili su po njezinim željama i uputama. Primjerice, odbili su tužbene zahtjeve pripadnika gardijskih brigada, prema kojima su ti naši ratnici imali pravo na tri i pol prosječne mjesečne plaće radnika u Hrvatskoj ostvarene u prethodnoj godini te na stambeno zbrinjavanje. Uspjeli su pronaći nekakvu 'Odluku Predsjednika Republike' i ustvrdili da više nema slobodnog ugovaranja. Sudili su protiv pripadnika 66. pukovnije Hrvatske vojske, tj. onih koji su gradili autoceste i bez kojih bi bila nezamisliva sadašnja mreža autocesta u Hrvatskoj. Sudovi su poslušno rekli da ovi nisu bili pripadnici Hrvatske vojske i da su zapovijedi, ugovori, odluke Vlade, tisuće dokaza i tisuće strojeva registriranih kao HV jedno veliko ništa, te da su ti ljudi bili ilegalno u Hrvatskoj i da nemaju pravo na plaću, zdravstveno, mirovinsko …


 
Ustavni sud je na teška i masovna kršenja ljudskih prava zatvarao oči postajući tako zaštitnik kršiteljima ljudskih prava i ugrožavajući opstanak Hrvatske. Vrhovni sud je, ukoliko se nešto potkralo protivno volji Partije, preinačivao presude. Primjerice, obitelji političkih zatvorenika su voljom Partije i provedbom te volje po Vrhovnom sudu ostali bez ikakve odštete. Zaključeno je da nemaju pravo ni na bijednih 18 kuna po danu za vrijeme koje su njihovi očevi ili majke proveli na Golom otoku, Staroj Gradiški ili KPD Zenica. I sada se Partija čudi što je tim sudovima i pita što oni hoće. Mi pišemo zakone, a oni ih ukidaju! Mi pišemo, a sudovi imaju nekakve svoje ustave i zakone. Pa znaju li oni koliko smo mi novca i vremena potrošili da bismo smislili protuustavne zakone i odluke? Znaju li oni koliku će štetu imati farmaceutska industrija ako djeca ne budu promiskuitetna? Znaju li oni da Hrvatska mora biti ljuštura bez duha, srca, volje i razuma?

Partija je u šoku. Prvo je Ustavni sud ukinuo Odluku o uvođenju Kurikuluma zdravstvenog odgoja i njegov sastavni dio Kurikulum zdravstvenog odgoja. Zatim je sudac Dobrinić usvojio tužbeni zahtjev udruge “Franak”. I sada se dirnulo u Linićevu svetinju – Zakon o predstečajnoj nagodbi. Zamislite! Taj sudac je neke odredbe tog zakona uputio na ocjenu ustavnosti. Partija se pita hoće li netko i Lex Perković poslati Ustavnom sudu na ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom. Stoga je Partija putem medija krenula u protuudar. Zadatak je jednostavan. Osramotiti svakog suca koji ne izvršava volju Partije.

Inače, u pravničkim, a osobito u odvjetničkim krugovima postoji sve veće nezadovoljstvo zbog privilegiranja države u sporovima između državljana i sama države. Sabor donosi sve više zakona kojima se retroaktivno intervenira. Valjda je i u sudačkim krugovima sazrilo mišljenje i uvjerenje da postoji tzv. trodioba vlasti. Ona, ukratko, znači da postoji zakonodavna, izvršna i sudbena vlast. Do sada je sudbena vlast bila miš-vlast. Naprijed navedenim odlukama daju se znakovi nade da će sudbena vlast uistinu postati vlast. To ukratko znači da sud sudi na temelju Ustava, zakona i međunarodnih ugovora. U svojoj praksi susreo sam se s mnogim odlukama koje su bile duboko protuustavne i protuzakonite, protivne činjenicama i temeljnim ljudskim pravima. No, država je imala načina da “uvjeri” sudove da sude onako kako Partija nalaže. Dakle, sudovi su često bili puki izvršitelji volje Vlade (Partije) koja do sada nije dopuštala razvoj svijesti i demokratske prakse te zakonitih odluka.

Jovanović, Linić i Guverner Vujčić jasno su pokazali da žele sudove vratiti u okvire poslušnosti Partiji. Očigledan je njihov najgrublji nasrtaj na sudbenu vlast. U demokratskim državama ovakva agresija na Ustav i zajamčenu samostalnost sudova ne bi im pala na pamet, a ako bi im nešto takvo i palo na pamet, brzo bi letjeli sa svojih pozicija. Sve ovo je dokaz da nama ne vlada Vlada, nego Partija. Ona je jedna i jedinstvena u SDPHDZHNSIDS strankama. Zato Hrvatska i nema Vladu. Da Hrvatska ima Vladu, ona bi se bavila svojim poslom, a to je provedba Ustava i zakona na dobrobit svih. Iznad naziva i institucije Vlade lebdi duh Partije. Bez posvemašnjega poraza toga zlog duha Hrvatska će sve dublje i dublje tonuti. Dosad je pravosuđe (sudovi, Ustavni sud, Državno odvjetništvo, Državno sudbeno vijeće, pa i odvjetništvo kao samostalna djelatnost) bilo u vlasti zloga duha Partije. O ishodu i ove borbe umnogome ovisi budućnost Hrvatske i hrvatskoga naroda u cjelini.  
  

Mate Knezović, dipl. iur., predsjednik Obiteljske stranke