Članci

ZDRAVA OBITELJ - TEMELJ BUDUĆNOSTI

Obitelj je izvorna stanica društvenog života, a građanska vlast treba svojom dužnošću poštovati, štititi i promicati njihovu pravu narav, javno ćudoređe i obiteljsko blagostanje.
Obitelj je povlašteno mjesto gdje svaka osoba uči davati i primati ljubav, ona je kolijevka života i ljubavi, istinska škola čovječnosti i vječnih vrijednosti.
Stoga osoba i društvo bez zdrave i naravne obitelji kao svoga temelja nemaju budućnosti.

Politička zajednica dužna je obitelj poštovati, pritjecati joj u pomoć i posebno joj osigurati:
1. slobodu u rađanju i odgoju djece prema vlastitom ćudorednom  i vjerskom uvjerenju
2. zaštitu čvrstoće ženidbenog veza i ustanove obitelji
3. slobodu ispovijedanja vlastite vjere, njezina prenošenja i odgajanja djece u toj vjeri s pravom na potrebna sredstva i ustanove
4. pravo na rad i na stan

 

Obitelj se mora temeljiti na doživotnom braku između muškarca i žene, zajednici ljubavi koja prima i rađa novi život, od začeća do naravne smrti. A takav temelj i izvor obitelji, nema alternative.
Vlast ne dobiva moralnu zakonitost od sebe same i ne smije se ponašati samovoljno nego djelovati za opće dobro kao ''moralna sila koja se oslanja na slobodu i na osjećaj odgovornosti''.
Isto tako vlast kod koje je narav protivna naravnom zakonu i temeljnim pravima osoba i koja poduzima mjere koje se protive moralnom redu sama se posve ruši i završava u bezakonju i ne može ostvarivati opće dobro naroda kojima su se nametnuli. A takvo je trenutno stanje u Hrvatskoj.

Danas je obitelj izložena brojnim poteškoćama i prijetnjama.

Znate li kakve sadržaje upijaju preko televizija, tiska i internetskih portala naša djeca i mladi? Svaki sklopljeni četvrti brak u Hrvatskoj je rastavljen. Svjedok sam brojnih školskih problema upravo djece i mladih kod  rastavljenih roditelja i ''bolesnih'' brakova u našim osnovnim i srednjim školama. Mnogi nedovoljno doživljavaju toplinu roditeljske ljubavi koja bi trebala davati sigurnost i u rastu omogućiti otkrivanje životnog smisla, rada i učenja. A danas je upravo važno dati svima do znanja da je neotuđivo pravo i dužnost roditelja odgajati djecu. U odgoju za život u istini, u vrednovanju života i zdravlja, slobode i mira, pravednosti i rada, sloge i  poštovanja roditelji svojoj djeci trebaju pokazivati vlastitim životnim primjerom. Ako roditelji psuju, prostače i djeca će; ako se roditelji bahato ponašaju i ne pošuju drugog i djeca će isto tako, ako ...

Hitno nam treba vlast u Hrvatskoj koja će omogućiti uspostavu zdrave obitelji, a tada i cijelog društva.
Zato Obiteljska stanka ima na prvom mjestu svojih vrijednota čovjeka, a pod tim izrazom mislim na muškarca i ženu.

Josip Tomičić