Članci

HODOČAŠĆE U VUKOVAR

HODOČAŠĆA I ZAHVALE OBITELJSKE STRANKE HRVATSKIM VITEZOVIMA ZA SLOBODU I NEZAVISNU HRVATSKU DRŽAVU  - VUKOVAR 2013.

Članovi Obiteljske stranke su dana 16.11.2013. upriličili hodočašće u Grad heroj Vukovar s programom obilaska mjesta najvećeg pijeteta iz Domovinskog obrambenog rata u Vukovaru i okolici, upoznajući se, od strane profesora povijesti Stipe Pilića, s mnogim nepoznatim detaljima iz vremena obrane i pada Vukovara 1991. god.


Pohod je započeo u Vinkovcima i upoznavanjem sa značajkama bitke za Vinkovce u obrani Hrvatske, a nakon toga smo u Nuštru, Marincima i Bogdanovcima imali upoznavanje povijesti ovih mjesta i njihova značenja u obrani Hrvatske.
Zatim je slijedio obilazak Puta spasa poznatijeg kao „Kukuruzni put“, upoznavanje s osnovnim značajkama puta i cijelog prostora, kao i mjesta Lužac.
U Borovom Naselju na Trpinjskoj cesti (groblju JNA tenkova) posjetili smo Memorijalni muzej i spomenik generalu Blagi Zadru, kao i u Borovom Selu spomenik poginulim hrvatskim redarstvenicima, iz svibnja 1991. 
U Vukovaru smo posjetili Bolnicu i Spomen muzej u podrumu bolnice gdje smo imali upoznavanje s radom ratne bolnice, padom Vukovara i žrtvama na Ovčari, nakon čega je slijedio obilazak Vodotornja, Mitnice i vojarne na Sajmište, posjet objektima Velepromet, trijažnog i likvidacijskog logora JNA i TO Vukovar.
Posebno dojmljiv je bio odlazak na Ovčare, obilazak mjesta masovne grobnice te posjet Spomen sobi na Ovčari. Potom je slijedio odlazak na Memorijalno groblje Hrvatskih branitelja u Vukovaru i molitva kod spomen obilježja žrtvama.
Sv. Misi smo pribivali u crkvi Sv. Filipa i Jakova, a nakon toga je slijedio večernji obilazak centra Vukovara i zavjetnog križa na Dunavu. 

Trpinjska cesta - groblje tenkova - za uspomenuPaljenje svijeć na Vukovarskom memorijalnom grobljuBorovo naselje - general Blago ZadroOvčare - spomen obilježje na mjestu masovne grobnice