Članci

Održan 4. izvanredni i izborni sabor Obiteljske stranke

Zagreb, 30. studenoga 2013.


Četvrti izvanredni i izborni sabor Obiteljske stranke održan je u subotu 30. studenoga u Pučkoj osnovnoj školi na zagrebačkim Gračanima.
Na Saboru je jednoglasno izglasano povjerenje novom starom predsjedniku stranke Mati Knezoviću. 

Pozdrav u ime Povjerenstva za sazivanje Sabora na samom početku je uputio Krešimir Štetić, a duhovni asistent stranke p. Ivan Mandurić, DI  blagoslovom i molitvom,  Sabor je otvorio.  U prvom, svečanom dijelu, sudionicima Sabora su se obratili gosti: Roko Šikić, ispred stranke i udruge „Volim Hrvatsku“, u ime predsjednika „Akcije za bolju Hrvatsku“ g. Cvrtile, Sabor je pozdravila gđa. Jasna Dautanec, pozdrave generala Marka Lukića i „Zavjeta za Hrvatsku“ prenio je Krešimir Mihajlović. Uz njih, sudionike Sabora su pozdravili predsjednik HVIDRA-e Črnomerec, Renato Šelj, predsjednica udruge udovica Domovinskog rata grada Zagreba, Rozalija Bartolić te Elvis Duspara, urednik mjesečnika Nacija.


U drugom, radnom dijelu, predsjednik Mate Knezović predstavio je Saboru rad stranke u protekle dvije godine: Obiteljska stranka je izišla samostalno na izbore za EU parlament. Nositeljica liste je bila Katarina Tonković Pigac. Na lokalnim izborima Obiteljska stranka je dobila zastupnike u Vijeću gradske četvrti Trnje i mjesnim odborima. Spomenuo je važnost nastupa u medijima te osam održanih okruglih stolova o aktualnim temama. Usto je predstavio akcije Obiteljske stranke poput one „Hoću tatu“ i „Branimo Ustav – ne damo svoju djecu“, te potporu i sudjelovanje u različitim inicijativama poput „U ime obitelji“, „Jedan/jedna od nas“ i Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Knezović je podsjetio na predstavljanje stranke u različitim institucijama te osnivanje ogranaka. Uz to pokrenuta je nova internetska stranica, Facebook grupa te YouTube kanal, a dosad je objavljeno 20 brojeva elektroničkog glasila Obiteljske stranke „Et(h)os“.


Za predsjednika je jednoglasno izabran Mate Knezović, a u njegovom su timu također jednoglasno izabrani Krešimir Štetić, zamjenik predsjednika te dopredsjednici Katarina Tonković Pigac, Zlatko Gregov i Tomislav Jurić. 
Novi stari predsjednik Knezović u nastupnom govoru  je izjavio kako je za Obiteljsku stranku čovjek središte, smisao i cilj politike, odnosno njegova dobrobit u ukupnosti njegove osobnosti. Obiteljska stranka prihvaća čovjeka kao osobu božanskog podrijetla te prihvaća kršćansku antropologiju. Političko polazište Obiteljske stranke je navedena filozofija i antropologija te hrvatski nacionalni interes temeljen na povijesnom i prirodnom pravu Hrvatske kao države i hrvatskog naroda u cjelini. Politike i političari moraju se razvrstavati i prepoznavati po dvije temeljne karakteristike: vrjednotama koje promiču javno i osobnom životu te vrjednotama koje žive. „Zato će Obiteljska stranka trajno tražiti savezništva i prijateljstva među onim političkim mislima, pokretima i strankama koji Europsku uniju shvaćaju kao obitelj suverenih naroda i država.“ zaključio je predsjednik Knezović.


O Obiteljskoj stranci:
Obiteljska stranka (Os) osnovana je 28. veljače 2009. Stranka je nastala kao odgovor na sve teže nasrtaje na obiteljske i hrvatske nacionalne vrijednosti i interese. Obiteljsku stranku osnovali su ljudi koji su bili društveno angažirani u drugim područjima pa im politički prostor nije nepoznat. Obiteljska stranka je dosljedna u zaštiti univerzalnih vrjednota i hrvatskih nacionalnih prava i interesa.
U svakom vremenu ugrožene su pojedine vrjednote. Današnje vrijeme je vrlo opasno i opako za obitelj. Obitelj je danas napadnuta i umjesto da bude predmet zaštite politika i država ona je postala meta. Obitelj je danas ismijana, ponižena i na rubu interesa politike. Upravo zato Obiteljska stranka stavila je u središte svog političkog interesa osobu, obitelj, zajednicu i dobrobit svakog čovjeka. 
Obiteljska stranka ima čvrsto uporište u jasno određenim vrjednotama zapisanim u  Statutu i Programskom okviru. Naše najviše vrednote su:
1. Čovjek kao najviša društvena vrjednota. Svaka osoba je neponovljiva i vrijedna jednakog dostojanstva. Svaki čovjek je slobodan i odgovoran u svojoj slobodi.
2. Ljudski život započinje začećem, neprocjenjiv je i neponovljiv te je svaka politika dužna štititi čovjeka i njegovu osobnost i slobodu savjesti.
3. Brak je zajednica muškarca i žene i temelj obitelji, a država i društvo dužni su ga promicati i štititi.
4. Odgoj djece pravo je i dužnost roditelja, roditelji imaju pravo slobodno odlučivati o odgoju djece.
5. Hrvatski narod ima pravo na slobodu i suverenitet, a što priznajemo i drugim narodima.
6. Odbacujemo svaki totalitarizam, uključujući i onaj komunistički od kojeg se Hrvatska i hrvatski narod još nisu oslobodili. Odbacujemo i novi totalitarizam koji prepoznajemo u vidu rodne ideologije (genderizma), koji svima nameće svoje viđenje ljudske osobe, država i društva.
7. Hrvatski narod treba novu povezanost. Tek kada se istinski poveže Republika Hrvatska sa svojim institucijama, Hrvati u Bosni i Hercegovini, iseljeni Hrvati i oni koji su manjina u pojedinim zemljama, može doći do ukupnog napretka. Političke elite od 2000. godine nadalje sustavno su rušile plodonosan razvoj tih odnosa.
8. Hrvatski narod i država može se razviti samo ako poštuje sebe i razvoj temelji na svojim ljudskim, prirodnim i intelektualnim potencijalima.