Članci

POLITIČKE STRANKE POSTUPAJU PROTIVNO OSNOVNIM USTAVNIM NAČELIMA

U hrvatskom političkom životu ništa novo. Glave jučerašnjih veličina danas lete po Hrvatskoj. Možeš ubiti, možeš ukrasti, možeš izdati domovinu, možeš lagati, no postoji jedan mali uvjet - moraš biti toliko moćan da to i smiješ. Čačić je donedavno bio veličina. Nikakva kaznena prijava mu nije mogla naštetiti. Što ih je više bilo njegov je utjecaj više rastao. Državno odvjetništvo je, u skladu sa svojim neovisnim i samostalnim djelovanjem, nakon detaljnih izvida, uvijek utvrdilo da nema osnove za sumnju u počinjenje kaznenog djela i odbacivalo te kaznene prijave. No, imao je jednu nesreću i morao je odstupiti s položaja predsjednika stranke, potpredsjednika Vlade i na određeno vrijeme biti u zatvoru. Mjesta su zauzeli drugi, posložili strukturu i jednostavno za njega više nema mjesta.


Lako za Čačića. Teško da će neka suza pasti za njim, kao što su mnoge pale zbog njega. Bit Čačićevog krimena je, kako kaže predsjednica tzv. Hrvatske narodne stranke (dalje, tzv. HNS) što je „deset mjeseci, otkad je u zatvoru, intenzivirao komunikaciju s javnošću i pokrenuo sastanke u skladu sa svojom vizijom stranke koju je predstavljao pred kolegama“. Ovakva konstrukcija rečenice je pokazatelj da se u strankama ne poštuje sloboda mišljenja, sloboda djelovanja i vizionaratvo. Čovjeka se izbacuje iz stranke jer se (nebitno je li to istinito ili ne) sastajao s ljudima (nebitno jesu li u stranci ili ne), te što je te sastanke imao „u skladu sa svojom vizijom stranke“.
Moram priznati da me ni najmanje ne zanimaju odnosi unutar tzv. HNS-a. Problem je u tome što političke stranke moraju djelovati u skladu s Ustavom. Naime, članak 6. Ustava kaže da “unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima”, i dalje, “protuustavne su političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnoga demokrat¬skog poretka ili ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske”. Ovakvi postupci pokazuju i nedvojbeno dokazuju da je tzv. HNS djeluje protivno temeljnim ustavnim načelima kao što je sloboda mišljenja djelovanja, govora, savjesti. Predsjednica tzv. HNS-a poručuje svojim stranačkim pijunima i to da mogu imati svoje mišljenje, no da ga mogu objesiti mačku o rep jer ga ne smiju iznijeti. Odmah su se javili oni koje je Čačić izmislio, u Varaždinu i Međimurju, i žurno svoje mišljenje objesili mačku o rep.
Ovaj najnoviji primjer tzv. HNS-a je samo jedan od primjera kakvih imamo nebrojeno u svim do sada vladajućim političkim strankama. Do sada su te stranke redom bile izvor kukavičluka, lažnih veličina, krađe nacionalnog blaga, gaženja ponosa hrvatskog naroda i državljana, obmana, kršenja Ustava i svake vrste zla. One su svoje unutarnje djelovanje prenijele na razinu cijele države. Samo oni koji su u stranci pokazali i dokazali dovoljnu količinu beskičmenjaštva i poslušnosti voljenim vođama mogli su računati na napredak u strukturama stranaka i ulaske u Sabor, Vladu, ministarstva, na gradonačelnička mjesta, župane … Državna uprava je, u skladu s onim što se vježbalo u strankama, postala protunarodna, poslušna uputama šefova a ne zakonu, hrvatskim interesima i pravdi. Političke stranke u Hrvatskoj preuzele su obrasce vladanja naučene u Savezu komunista Jugoslavije. Nikakvo čudo jer su komunisti preuzeli vlast u svim vladajućim strankama. Demokrati, a osobito kršćanski nadahnuti političari, nemilosrdno su zbrisani.
Nesumnjivo je da Hrvatskoj trebaju političari i stranke s vizijom, vođama i vodstvima koji hrvatski narod osjećaju kao dio sebe. Uvjeren sam da samo političari istinskog kršćanskog nadahnuća mogu učiniti zaokret i u Hrvatskoj omogućiti dolazak duha slobode, poštivanja čovjeka, gospodarskog razvitka i na istini temeljenog nacionalnog pomirenja i jedinstva. Političke stranke trebaju novi duh koji će kroz njih proći. 

U Zagrebu 16. siječnja 2014.
Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke