Članci

ZLATKO GREGOV KANDIDAT OBITELJSKE STRANKE ZA EU PARLAMENT

Zlatko Gregov

Zlatko Gregov je prvostupnik ekonomije, iz Zagreba. Oženjen je, otac petero djece. Sa suprugom Zrinkom Gregov, kroz više od dva desetljeća, vodi tečajeve priprave za brak. Odlikovan je spomenicom Domovinskog rata iz 1991. i medaljom Oluja.

Ukratko nam predstavite Vaš izborni program?
Obiteljska stranka u svom će se programskom okviru zalagati za:
• sustavnu, dosljednu, dugoročnu i uspješnu te cjelovitu obiteljsku politiku koja će osigurati dostojan život svakoj osobi od začeća do prirodne smrti.
• Reorganizaciju državnog sustava uprave i načina funkcioniranja lokalne (samo)uprave, a jamac provedbe trebaju biti tijela stručnoga nadzora koja će pratiti dinamiku i kvalitetu rada svih državnih službi. Uvesti nove kriterije za zapošljavanje i nagrađivanje državnih službenika među kojima će najvažniji kriteriji biti stručnost i profesionalne kvalitete, te služenje građanima i domoljublje.
• Učiniti sve da zaživi načelo vladavine prava, kao jedna od temeljnih odrednica svakoga društva, a u zakone ugraditi tri osnovna preduvjeta: pravičnost, jednakost i provedivost.


• U gospodarstvu pojednostavniti porezni sustav, kako bi on građanima postao razumljiv i da se ne mijenja prečesto. Porezna opterećenja moraju biti pravednije raspoređena, kako bi građani i gospodarstvenici osjećali moralnu obvezu plaćanja poreza svojoj državi, ne doživljavajući poreze kao represivnu mjeru. Državne inspekcije trebaju pomagati poduzetnicima da što urednije vode svoje poslovanje u skladu sa zakonom.
• Osobitu pozornost OS će posvetiti hrvatskim braniteljima i njihovom osobnom dostojanstvu, kao i dignitetu Domovinskoga rata u hrvatskoj javnosti. U skladu s tim OS će poticati jedinstvo braniteljske populacije, njihov snažniji glas u javnosti u svim društvenim područjima i njihovo uvažavanje u institucijama sustava.
• Djelovanje u skladu s održivim razvojem društva i zaštitom okoliša na način da se povežu svi ključni elementi: ekološki, gospodarski, socijalni i kulturni.
• Ulaganje u odgoj i obrazovanje koji su za razvoj djeteta ključni na putu sazrijevanja i izrastanja u sigurnu, zdravu i stabilnu osobu. Potrebno je ponuditi takve programe odgoja i obrazovanja predškolske djece koji će omogućiti zadovoljavanje potreba djece i njihovih roditelja radi potpore djetetu, obitelji i kvalitetnom roditeljstvu.
• Ulaganje u visoko obrazovanje i znanost i suvremene tehnologije, tako da znanje bude u službi čovjeka i održivoga razvoja hrvatskoga društva. Potrebno je više koristiti visoke i nove tehnologije u mnogim gospodarskim granama. Svjedoci smo i koliki brojni hrvatski inovatori donose odličja sa svjetskih natjecanja, tj. koliki je to potencijal u interakciji s gospodarstvom.
• Očuvanje kulturne baštine i umjetnosti Hrvatske kao djela ukupne kulturne baštine ljudskoga roda.

Nadasve mi je stalo do toga da OS bude prepoznata kao istinska braniteljica svih građanki i građana koji se osjećaju politički prevarenima i napuštenima


Što je to u Vašem izbornom programu za što bi birači glasovali, ili, zašto bi zaokružili Vas osobno na Listi?
Vjerujte mi, na ovo pitanje moram najprije odgovoriti samome sebi - što ja mislim da mogu učiniti u politici? Jesam li dorastao zadatku nošenja s izazovima politike? Jesam li spreman podnijeti udarce „ispod pojasa“ koji su u politici najčešći? Je li sve to vrijedno žrtve i hoću li na kraju možda razočaran reći: „Što je meni sve ovo trebalo!“? Vjerujte mi, svjestan sam da većina tako razmišlja i da smo upravo svojom pasivnošću došli u ovu današnju situaciju. Obiteljska stranka i nije više tako mala i beznačajna, SZH je još veći, a svakim danom još više će nas biti na istoj strani, u želji da se legitimnim sredstvima suprotstavimo uništavanju naroda i države. Vjerujem li u Obiteljsku stranku i sebe, vjerujem li da najprije oni koji nas poznaju žele svoj glas, svoje povjerenje dati nama i da ih nećemo iznevjeriti, te da njihov glas neće biti izgubljen. Uistinu, i prije formiranja Saveza za Hrvatsku vjerovao sam da jedinstvo više stranaka sa sličnim svjetonazorom i domoljubnim nabojem mogu stvoriti sinergijski učinak na političkom polju. Možda se ponavlja nešto slično kao i '91. godine kada smo vidjeli da je vrijeme sazrelo za nešto bitno novo – za novu hrvatsku državu. Sada imamo državu, ali sve drugo svakim danom postaje sve upitnije. U proteklim vremenima izdali su nas oni u koje smo imali veliko povjerenje i nadu, te su nas gurnuli u ruke onima koji ovu državu nikada nisu voljeli.
Uvijek najviše boli kad se osjetiš izdanim od onih koje si volio i u koje si imao golemo povjerenje.
Obiteljska stranka, makar bila u političkom prostoru Hrvatske samo 5 godina, makar se ne hvali tisućama svojih članova i milijunima dobivenim iz državnog proračuna, iz dana u dan sve je brojnija i autentična je braniteljica života i prava obitelji. U ovom trenutku možemo samo govoriti i vrlo malo djelovati u društvu, ali sigurni smo da neće proći mnogo vremena kada će biti drukčije, kada ćemo i konkretno moći pokazati do koje smo mjere kadri svoje riječi pretočiti u djela.
Obiteljska stranka otvoreno zagovara nesebično pomaganje drugima, a to je ugrađeno i u temelje programskog okvira stranke od samog početka postojanja.
Ne samo okrenutost hrvatskom čovjeku već i općedruštvenom boljitku Lijepe naše životno je stremljenje svih nas koji smo se okupili u OS.
Svjestan sam da Hrvati nikad nisu bili skloni politici i bavljenju politikom, a zbog toga smo kroz povijest platili visoku cijenu. Svjestan sam koliko puta su nas političari „preveli žedne preko vode“ i koliko dobara su nam opljačkali, a najveći dio stanovništva ostavljen je na cjedilu, pogotovo oni koji su podnijeli najveću žrtvu prilikom nastajanja hrvatske države.
Budući da se nismo usudili baviti politikom, politika se bavila nama.
Kako uvjeriti običnog čovjeka da ne okreće glavu od politike i da je politika važan segment u kojemu smo svi pozvani sudjelovati – svatko na svoj način? Kako napokon povratiti volju tzv. običnih ljudi da se svi supa odazovemo na izbore i barem na taj način izrazimo svoj politički stav? To je važno pitanje i zato mislim da svojim djelovanjem barem mogu dovesti stanovit krug prijatelja i poznanika do spoznaje da se isplati i nadalje se boriti, da ne smijemo odustati od one vizije o Hrvatskoj kakvu smo oduvijek sanjali. U protivnom su uzaludne sve žrtve i cijena koju smo platili, kako bismo zadobili tu svoju državu.
To su razlozi zbog kojih sam se odlučio maksimalno politički angažirati za dobrobit Domovine, čvrsto uvjeren u uspješnost te političke borbe.
Meni pri svemu tome uopće nije važan osobni uspjeh, nego mi je nadasve stalo do toga da OS bude prepoznata kao istinska braniteljica svih građanki i građana koji se osjećaju politički prevarenima i napuštenima.
To bi bio moj odgovor na ovo vaše pitanje, pa ću stoga s vjerom, samopouzdanjem i bez ikakva straha predano raditi na svemu što sam upravo naznačio.


Posebna i najvažnija briga trebala bi se posvetiti Hrvatima u Bosni i Hercegovini
Kako gledate na Hrvate u BiH?
OS želi da Republika Hrvatska ima trajno aktivnu ulogu na planu osmišljene potpore Hrvata u svim državama u kojima žive. Posebna i najvažnija briga trebala bi se posvetiti Hrvatima u Bosni i Hercegovini iz više razloga. Jedan od njih je što su oni u povijesti prirodno pripadali istom korpusu koji danas dijeli međudržavna granica, a po svemu što su proživjeli u zadnjih dvadesetak godina, te sve što danas proživljavaju, oni su najpotrebniji naše nesebične potpore.
Prema svim Hrvatima koji se žele vratiti i živjeti u Hrvatskoj Hrvatska se treba odnositi s najvećom susretljivošću.

Koliko je važno tko zastupa Hrvatsku u ovomu parlamentu?
Kad iz medija razaberemo što to govore, kako djeluju i kako za pojedine zakone glasaju trenutni zastupnici iz Hrvatske, žalosno je da ovih 12 apostola nemaju jedinstvenog stava. Nažalost mi se čini da među njima nije samo jedan Juda, a lako je moguće da veći dio njih ni sami ne znaju što tamo rade. Ključna riječ za njihovu „djelatnost“ je lobiranje za Hrvatsku – službeno i neslužbeno. U svijetu bjesne otvoreni napadi na brak i obitelj, ali nažalost naši zastupnici pri EU bježe od toga i čak  ne „pritišću tipke“, makar i bili prisutni u parlamentu kad se glasa. Mislim da to dovoljno govori o njima i o onima koji su im dali glas da ih zastupaju.
Moramo Vas pitati: koliko jezika govorite?
Govorim engleski jezik, a sebe bih ocijenio s „dobar do vrlo dobar“.
 Kakve rezultate očekujete za Listu na kojoj se nalazite?
U početku sam mislio – ako bi jedan zastupnik s liste SZH bio izabran, bio bi to vrlo dobar uspjeh. Što vrijeme više odmiče, uvjeren sam da će nam mnoge Hrvatice i Hrvati iskazati povjerenje, pa i više od toga. Ako ste se na dosadašnjim izborima dvoumili i nakon toga osjećali prevarenima, ne bojte se. Budite sigurni da nećete „baciti“ svoj glas. Na nama je da budemo hrabri i da u slučaju potrebe bez krzmanja stavimo ruku u vatru za svoju Hrvatsku. Učinit ćemo – učinit ću! i taj korak.


Pošaljite izbornu poruku svim biračima na skorim izborima za EU parlament?
Prije svega: ne bojte se izići na izbore! Nemojte gubiti nadu da se stanje može popraviti. '91. je također sve izgledalo bezizlazno, pa smo uz Božju pomoć izvojevali nespornu pobjedu. S krunicom koja simbolizira ustrajnost, s vjerom u Boga iz koje proizlazi trajno nadahnuće i s predanim radom koji se ne iscrpljuje u ispraznom lamentiranju o promašajima neuspjelih prethodnika iznovice možemo vratiti osmjeh na lica ovom napaćenom narodu.