Članci

GOVOR DARKA FIKETA - PREDSJEDNIKA GO OBITELJSKE STRANKE GRADA ZABOKA

predsjednik GO OS grada Zaboka Darko Fiket-M

 

Poštovane dame i gospodo, drage stranačke kolege, gosti i uzvanici, dragi prijatelji!

 „Sudjelovati u politici, za kršćanina je obveza. Mi kršćani ne možemo se ‘igrati Pilata’ i prati ruke. Ne možemo to činiti!” – rekao je Papa Franjo. „Moramo sudjelovati u politici, budući da je politika jedan od najviših oblika iskazivanja ljubavi bližnjemu, jer teži za dobrobiti sviju. Kršćani-laici moraju se uključiti u politiku. Reći ćete: „To nije lako.” Nije lako niti postati svećenik, kao niti bilo koje drugo zvanje. U životu nema lakih stvari. Život nije lagan.

 

 Politika je postala odveć okaljana. No, pitam se: zašto je tako? Jer kršćani ne sudjeluju u politici evanđeoskim duhom? Lako je kriviti druge … a ja – što ja poduzimam? Raditi za opće dobro kršćanska je dužnost, a često se to može postići upravo putem politike.” – to je upravo ta nit koja je nas potakla da se aktivnije uključimo u rad i djelovanje Obiteljske stranke.

 U ovom užurbanom vremenu u kojem živimo često se zaboravlja na čovjeka, na njegovo dostojanstvo, na njegovo pravo u odabiru slobode i ciljeva. Vrijeme je za promjene i promišljanje naše budućnosti i budućnosti našeg grada. Moramo odlučiti što nam je bitno, rezultati ili obećanja. Sigurni smo da svi znamo odgovor. Očekivanja trebamo uskladiti s mogućnostima, a istovremeno pokazati zajedništvo, kreativnost i hrabrost za promjene i nova rješenja.

 Danas smo više nego ikad svjesni da bez međusobne suradnje i zajedništva i dogovora o najvažnijim pitanjima i problemima sredine u kojoj živimo i radimo, stalnog dijaloga i jačanja komunikacije te razmjene iskustva ne možemo postići viši životni standard, pomoći najugroženijima članovima naše zajednice i osigurati budući napredak grada i svih njegovih građana.

 Premda smo kao ljudi različiti po mnogočemu, živimo u Gradu čija razvijenost nije jednaka u svim prigradskim naseljima, a ipak dijelimo istu sudbinu. Ona ovisi o nama i našoj snazi, našoj volji, znanju i sposobnosti da shvatimo, a potom i pokrenemo promjene koje će Zabok več danas učiniti boljim, a sutra sigurnijim, socijalno osjetljivijim, prosperitetnijim Gradom.

 Premda na mnogo toga ne možemo utjecati, osobito na rješavanje globalnih pitanja, ipak nismo nemoćni. Možemo i moramo sami, vlastitim snagama znatno aktivnije nego do sada, rješavati probleme koji su dio naše svakodnevnice i našeg okruženja, ne čekajući da to netko drugi učini za nas.

 Dužni smo i odgovorni prema djeci, mladima, starima te cjelokupnoj zajednici i samima sebi, svojim znanjem i iskustvom, stručnošću i zalaganjem pokrenuti promjene i unijeti nužne novine u upravljanju našim gradom kako bi nam već danas bilo bolje, kako bismo stvorili sigurniju i izvjesniju budućnost za našu djecu, mlade i nezaposlene, umirovljenike, starije i nemoćne, za naš kraj i prostor u kojem živimo, povećali naknade za rodilje jer se rađa sve manje djece, uveli pojačanu skrb za starije, dali više pozornosti ženama i mladima.

 Naša budućnost u našim je rukama! Ona ovisi o načinu na koji ćemo MI, građani grada Zaboka upravljati, koristiti i očuvati resurse s kojima raspolažemo – okoliš, prirodnu, kulturnu i društvenu baštinu, ljude i njihovo znanje i vještine i ostvariti interakciju među njima, čiji konačni rezultat mora biti održivi rast i razvoj Zaboka.

            MI MORAMO I MOŽEMO DRUKČIJE….Sada je vrijeme za akciju i promjene. Pokazat ćemo da imamo dovoljno snage, znanja, odlučnosti za suočavanje s izazovima i prijetnjama koje donosi financijska i ekonomska kriza koja se s globalne razine „prelijeva“ i zahvaća sve, ne ostavljajući nikog pa ni grad Zabok po strani.

 I zaključit ću: Čovjek se rađa, raste i razvija u obitelji i o njoj, njenim potencijalima, vrijednosnoj orijentaciji i kvaliteti funkcioniranja ovisi rađanje, rast i razvoj svakog pojedinog čovjeka i cijeloga društva. Stoga držimo da je ulaganje u obitelj ključna investicija u zdrav, snažan i stabilan Zabok. Moji najbliži suradnici Zdravko i Anita zajedno sa mnom, kao i sa ostalim članovima našega ogranka moramo i hoćemo biti oni koji će na tim temeljima graditi i učvršćivati svoj put i cilj na dobro svim građana grada Zaboka.

 Stoga Vas molim i pozivam da u ovim sumornim vremenima imamo vremena jedni za druge, saslušajmo zov prijatelja, susjeda, starca i starice,  svakoga čovjeka koji treba pomoć, savjet ili ga treba jednostavno samo poslušati.  Nemojte reći nemam vremena jer vremena uvijek ima čak i napretek, samo ga ponekad ne znamo na pravi način iskoristiti, a vrijeme provedeno sa prijateljem je vrijeme koje je kvalitetno uloženo jer se vraća stostruko.

 U tome smislu prijateljstava vidim i Boga. Isus je kao pravi prijatelj pokazao u trenutku pribijanja na križ, da nas spasi, da nas izbavi iz vlasti tame i pokaže put k svjetlosti. Pa zajedno s Isusom krenimo tim putem i budimo svjetlo jedni drugima u izgrađivanju pravim kršćanskih vrijednosti. Iskažimo ljubav, dobrotu i povjerenje Isusu i bratu čovjeku te oprostimo jedni drugima nedostatke, netrpeljivosti, nepovjerenja, i obrišimo suze ljubavlju jedni drugima na radost svima oko nas.

 Hvala Vam na povjerenju i nadam se da ćemo zajedničkim snagama biti na korist građanima i zajednici u kojoj živimo. Uz Božju pomoć hrabro kročimo naprijed.

Darko Fiket, predsjednik GO Obiteljske stranke za grad Zabok