Članci

12 načela sveobuhvatne i učinkovite europske politike

20140430 11552 1

Zlatko Gregov, kandidat Obiteljske stranke na listi Saveza za Hrvatsku za Europski parlament 
predstavio 
12 načela sveobuhvatne i učinkovite europske politike
 u korist obitelji
Konferencija za novinare održana je u srijedu 30. travnja 2014. 
u dvorani Izbornog stožera Saveza za Hrvatsku u zagrebačkom hotelu „Green Gold“
 
Pod geslom „glasaj za obitelj jer Europa treba obitelj“ Zlatko Gregov, kandidat Obiteljske stranke na listi Saveza za Hrvatsku za Europski parlament, predstavio je program „12 načela sveobuhvatne i učinkovite europske politike u korist obitelji“. 
Pojasnio je kako obitelji predstavljaju najveću skupinu glasača te imaju osobite potrebe i očekivanja od europskih zakonodavnih tijela. Budući da budućnost Europske unije nije moguća bez obitelji, Gregov smatra kako Europski parlament treba uzeti u obzir obiteljski osviještene politike u svim svojim odlukama. Tj. obiteljsku politiku kao cjelovit i sustavan skup mjera koje djeluju u korist obitelji. 
Zlatko Gregov, zastupnički kandidat za izbor u EU parlament, prvi je u Hrvatskoj potpisao javni proglas Federacije katoličkih obiteljskih udruženja Europe (FAFCE) za sveobuhvatne i učinkovite europske politike u korist obitelji, blaga Europe. Na tragu toga, Gregov je naglasio kako će se zalagati da se prava obitelji promiču kroz 12 načela navedenog javnog proglasa:
1)Poštivanje ljudskog dostojanstva od začeća do prirodnog kraja života.
2)Definiranje, poštivanje i promicanje institucije braka jer je registrirano istospolno partnerstvo drugačiji oblik zajednice od braka između muškarca i žene.
3)Uvažavanje komplementarnosti muškarca i žene, jer pojam „roda" nema pravnog temelja u Ugovoru o Europskoj uniji, a uvažavanjem komplementarnosti između muškarca i žene odbacujemo i rodnu ideologiju koja teži brisanju spolnih razlika u javnim politikama.
4)Majka i otac prvi su i glavni odgojitelji svoje djece što znači da treba osigurati da EU u svim svojim odgojno-obrazovnim programima, kao i programima za mlade, poštuje i promiče pravo roditelja da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim moralnim i vjerskim uvjerenjima, uzimajući u obzir obiteljsku kulturu i tradiciju koje podržavaju djetetovu dobrobit i dostojanstvo.
5)Ekonomija u službi obitelji – brinut ću se da ekonomski uvjeti omogućuju životni standard primjeren dostojanstvu i punom razvoju obitelji.
6)Ravnoteža između obiteljskog i profesionalnog života kako bi se u oblikovanju radnih uvjeta vodilo računa o dobrobiti obitelji, uključujući nedjelju kao uobičajeni dan tjednog odmora.
7)Rodiljni dopust – sudjelovat ću u pregovorima za Direktivu o rodiljnom dopustu kako bi se omogućilo produženje minimalnog trajanja toga dopusta.
8)Dostojanstven rad je neophodan za svaku obitelj i zato svakoj obitelji treba omogućiti da živi od plodova svoga rada. Obvezujem se raditi na politikama zapošljavanja koje ne uzimaju u obzir samo financijske uvjete tržišta rada, nego u kojima je težište na osobi i njenim talentima, doprinoseći time općem dobru i traženju načina za sprječavanje siromaštva i socijalne isključenosti.
9)Obitelj kao subjekt prava, jer ona ima pravo na zaštitu i potporu društva.
10)Primjenu obiteljski osviještene politike - EU mora u svim svojim odlukama uzeti u obzir interese obitelji i zato se obvezujem promicati obiteljski osviještenu politiku odnosno integraciju obiteljske dimenzije u sva područja politika.
11)Prepoznavanje vrijednosti neformalnog rada, osobito majke i oca kod kuće te vrijednost volontiranja kao doprinosa socijalnoj koheziji.
12)Uvažavanje doprinosa obiteljskih udruga, jer one predstavljaju glas obitelji vjerodostojno artikulirajući njihove potrebe.
 
 
Predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović u svom izlaganju pojasnio je kako Obiteljsku stanku čine dva nosiva stupa: općeljudske i kršćanske vrijednosti te hrvatski nacionalni interesi i prava. Platforma od 19 točaka koja štiti i jedno i drugo, bila je razlog ulaska OS u Savez za Hrvatsku.  
 
UKRATKO:
Zlatko Gregov, kandidat Obiteljske stranke na izborima za EU parlament
Rođen 1961. u Zadru, djetinjstvo proveo u Preku na otoku Ugljanu. Po završetku srednje škole u Zadru došao u Zagreb, gdje i danas živi. Po zanimanju je ekonomist te ima više od 30 godina radnog iskustva u poduzetništvu i financijama. Oženjen je, otac petero djece u dobi od 14 do 28 godina i ponosan djed unučice. 
Kao hrvatski branitelj, sudjelovao  je 1991. i 1992. godine u Domovinskom ratu i odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i medaljom "Oluja". 
Zajedno sa suprugom Zrinkom već godinama je aktivan u radu s obiteljima, bračnim parovima i zaručnicima koji tek ulaze u brak: obiteljske ljetne škole, Zajednica bračnih susreta, tečajevi priprave za brak, voditelji radionica „Upravljanje novcem za kršćane“ itd. 
Od 2001. godine delegat Hrvatske u Međunarodnoj federaciji centara priprave za brak (FICPM - Fédération Internationale des Centres de Préparation au Mariage) sa sjedištem u Luksemburgu, a surađuje i s drugim međunarodnim organizacijama koje se zalažu za boljitak obitelji, pa često sudjeluje na međunarodnim skupovima s obiteljskom tematikom. S   FICPM-om i udrugom BONA (Bračni i obiteljski nauk), 2011. u Malinskoj organizirao međunarodni kongres priprave za brak na temu „Razumni odnos prema materijalnim dobrima u braku i obitelji“ na kojem je sudjelovalo 250 sudionika iz 14 zemalja. 
Sudjelovao u provedbi inicijative „U ime obitelji“.  
Kao član Obiteljske stranke i zastupnički kandidat za izbor u EU parlament, prvi je u Hrvatskoj potpisao javni proglas Federacije katoličkih obiteljskih udruženja Europe (FAFCE) za sveobuhvatne i učinkovite europske politike u korist obitelji, blaga Europe. 
 
O Obiteljskoj stranci:
Obiteljska stranka (Os) osnovana je 28. veljače 2009. Stranka je nastala kao odgovor na sve teže nasrtaje na obiteljske i hrvatske nacionalne vrijednosti i interese. Obiteljsku stranku osnovali su ljudi koji su bili društveno angažirani u drugim područjima pa im politički prostor nije nepoznat. Obiteljska stranka je dosljedna u zaštiti univerzalnih vrjednota i hrvatskih nacionalnih prava i interesa.
U svakom vremenu ugrožene su pojedine vrjednote. Današnje vrijeme je vrlo opasno i opako za obitelj. Obitelj je danas napadnuta i umjesto da bude predmet zaštite politika i država ona je postala meta. Obitelj je danas ismijana, ponižena i na rubu interesa politike. Upravo zato Obiteljska stranka stavila je u središte svog političkog interesa osobu, obitelj, zajednicu i dobrobit svakog čovjeka.  
Obiteljska stranka ima čvrsto uporište u jasno određenim vrjednotama zapisanim u našem Statutu i programskom okviru. Naše najviše vrednote su:
1. Čovjek kao najviša društvena vrjednota. Svaka osoba je neponovljiva i vrijedna jednakog dostojanstva. Svaki čovjek je slobodan i odgovoran u svojoj slobodi.
2. Ljudski život započinje začećem, neprocjenjiv je i neponovljiv.
3. Brak je zajednica muškarca i žene i temelj obitelji, a država i društvo dužni su ga promicati i štititi.
4. Obitelj je temeljna društvena zajednica i mora biti pod posebnom zaštitom države.
5. Odgoj djece pravo je i dužnost roditelja, roditelji imaju pravo slobodno odlučivati o odgoju djece.
 
Za više informacija:
Središnji ured Obiteljske stranke
Mob: 099 7952590
E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.