Članci

IVO REGIONALE ILI KOLINDA TRILATERALE

 DSC79941

Utrka za predsjednika Hrvatske države se zahuktava. No, huktanje i promišljanje s kršćanskog gledišta na politiku i izbore često su u sukobu. Dakle, kakvu politiku, kakvog predsjednika, mi kao kršćani možemo podržati? Uopće, imamo li mi kršćani svoja ticala kojima možemo opipati i okusiti politiku koju nude pojedini kandidati? Neke slavopojke o nekim kandidatima/cama se pišu. Eto, naletjeh na usporedbu Svete Ivane Orleanske i Kolinde Grabar Kitarović kao potencijalne hrvatske Ivane Orleanske. Ta usporedba me ponukala da Kolindu Grabar Kitarović ovdje nazovem Kolinda Trilaterale a Ivu Josipovića bih za ovaj tekst nazvao Ivo Regionale. Mislim da je jasno zbog čega ih tako vidim.
E sada, kršćani bi morali znati kome daju svoj glas. Glas znači dati vjeru kandidatu. Vjera znači da mu vjeruješ. Vjerovati znači da tvoj kandidat vjeruje i živi vrijednosti u koje i sam vjeruješ i koje živiš. Hvalopojkama za Ivu Regionale i Kolindu Trilaterale hoće ponovno hrvatski puk prevesti žedna preko vode i pokazati nam da ne ispitujemo politiku koju će provoditi jednog kada zasjednu u jedinu stolicu u Hrvatskoj u kojoj sve znaš a ni za što ne odgovaraš. U toj stolici smo zadnjih 15 godina gledali ljude koji jednostavno baš ništa dobra nisu učinili za Hrvatsku. Međutim, uvijek su bili na prvim mjestima po „popularnosti“.
No, što bi jedan kršćanin trebao znati o kandidatu da bi glasovao za njega? Uvjeren sam da to ne smije biti ljepota ni šarm. Kršćanin bi trebao vidjeti iz kojeg duhovnog, političkog, svjetonazorskog ambijenta dolazi koji kandidat? Kakav je njegov obiteljski život? Što je do sada u životu radio i je li pripadao svijetu koji se nikako ne može smatrati kršćanskim? Je li poticao, provodio ili na drugi način bio uključen u nečasne radnje protiv svog naroda, drugih naroda, pojedinaca ili grupacija, a osobito je li činio sve dobro za svoju domovinu.
Za kršćanina je danas osobito važno pripada li neki političar kulturi smrti ili kulturi života. Naime, u kulturu smrti spadaju oni koji su na snazi održavali Zakon o abortusu, u zakonodavstvo Hrvatske unosili rodnu ideologiju, nisu se suprotstavljali uvođenju Zdravstvenog i Građanskog odgoja, njihovi stavovi su nejasni ili suprotni nauku Katoličke Crkve o početku ljudskog života. Nadalje ako su njihovi stavovi  nejasni oko eutanazije, abortivnih pilula, homoseksualnih brakova i sl.. Ako na ova ključna pitanja nije dat jasan odgovor kršćanin ne može podržati takvog kandidata bez obzira na njegov stas, obrazovanje, navodnu kulturu dijaloga, ljepotu tijela i najljepše manire. 
Također Hrvat katolik mora znati iz kojeg naroda potječe. Njegov kandidat mora biti jasan u pogledu gnjusnih laži koje se plasiraju o genocidnosti hrvatskog naroda. Ivo Regionale smatra da su Hrvati zmijski izrod. On ne samo da nije odbacio tzv. povijesnu krivnju hrvatskog naroda za Jasenovac i laži koje su još uvijek vladajuće o broju jasenovačkih žrtava, nego je činio sve da se mit i laži održavaju i šire. Kandidat nadalje mora biti jasan u pogledu obrambenog i oslobodilačkog rata protiv srbijanskog agresora i agresije muslimanske politike na Hrvate u Bosni i Hercegovini koja traje. Njegov kandidat mora biti socijalno osjetljiv, vrijednosno jasan i nacionalno osviješten.
Ako ovim kriterijima Ivo Regionale i Kolinda Trilaterale udovoljavaju dužni smo izaći na izbore i zaokružiti jednog ili drugog. Ako ne udovoljavaju dužni smo se potruditi da nađemo takvog kandidata. Ako ne imadnemo takvog kandidata – ostanimo kod kuće i imamo pet godina da se potrudimo pronaći takvog kandidata. I moja poruka onima koji poručuju da glasamo za manje zlo. Pa mi kršćani smo trajno birali manje zlo – i zlo je bivalo sve veće. Upravo smo mi dali krila zlu. Neka nas više nitko ne poziva na izbore u kojima ćemo kršiti naloge svoje kršćanske savjesti! Ovu poruku osobito upućujem našim pastirima!
Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke