Članci

MATE KNEZOVIĆ - predsjednik Obiteljske stranke o kršćanskom fundamentalizmu i predsjedničkim izborima

Mate Knezovic

Autor: D. B.
Izvor: Dnevno.hr


Zadnjih dana se među istaknutijim katoličkim vjernicima pojavilo ozbiljno pitanje: Imamo li za koga glasovati i kakvog kandidata kršćanin uopće smije podržati u politici? Slijedi razmišljanje Mate Knezovića predsjednika Obiteljske stranke:
"Moram priznati da mi je vrlo drago da se među ozbiljnim kršćanima otvorilo pitanje profila kršćanskog političara. Tako se nabraja niz važnih obilježja političara za kojeg kršćanin treba glasovati, kada treba (i smije li) glasovati za tzv. manje zlo (nesavršene ljude kako kaže kardinal Bozanić) te kada treba bojkotirati izbore i jesu li kandidati za predsjednika Hrvatske uopće podobni za davanje glasa nekom od njih. Uglavnom, opće je mišljenje da se na ovim izborima ne može glasovati za sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, pretežito je mišljenje da se ne može glasovati za Ivana Sinčića, te su ostale dvojbe oko toga jesu li i koliko je koji od preostala dva kandidata podoban za dobivanje našeg glasa.


Što se mene tiče osobno sam se izjasnio za koga sam kada sam napisao jedan članak Ivo Regionale ili Kolinda Trilaterale. U tom sam trenutku mislio na to da je Milan Kujundžić Milan Nacionale. Što se tiče obrane nacionalnih interesa za Milana Kujundžića nitko od katoličkih vjernika, do čijeg mišljenja držim, nije doveo u pitanje njegovu spremnost da se zauzima, brani i promiče hrvatske nacionalne interese i prava. Na žalost za preostale kandidate se to ne može reći. Ovime je napravljen već veliki pomak ka tome da KRŠĆANIN BIRA DOBRO po ovom pitanju. Kršćanin će pomoći svakom procesu koji donosi dobro domovini.
Preostaje pitanje je li pozitivan odgovor na ovo pitanje dovoljan za izići na biralište? Drugo izuzetno važno pitanje je udovoljava li Milan Kujundžić kršćanskim i općeljudskim vrijednostima (fundamentima, temeljima) da bi se moglo glasovati za njega i u kojoj mjeri je ovo pitanje odlučno. Hoće li vaganje svakog dokaza posebno i svih dokaza zajedno, rekli bi pravnici, prevagnuti na stranu Milana Kujundžića da bi se došlo na glasačko mjesto i da bi ga se zaokružilo.
Po svom životopisu, koji je ljudski i profesionalno impresivan, sigurno ja da zaslužuje duboko poštovanje i daje uvjerenje da su njegovi kršćanski korijeni snažni. Prigovor kršćana je zašto ako je osobno protiv abortusa nije i za njegovu zabranu. Ovdje trebamo razbiti jednu važnu zabludu. Zakon koji omogućuje abortus je dozvola ubijanja nevine ljudske osobe u kojoj sudjeluju roditelji, država, liječnici, mnogi novinari i drugi ljudi. Dakle, ukidanje tog zločinačkog zakona iz 1976. godine ne bi bila zabrana, nego zaštita ljudskog života. Tada bi nastalo prirodno stanje. No, niti jedan od ostalih kandidata nije tako  jasno rekao da je osobno protiv abortusa, nego da su za pravo izbora. Uz navedeno bitna je razlika u tome što Milan Kujundžić jasno i višestruko ponavlja da bi zatvorio dotok novca privilegiranim udrugama koje propagiraju rodnu ideologiju, abortus, kontracepciju, gey kulturu i prava. Nadalje, on se izjasnio više puta da je za stvaranje ambijenta da se svako začeto dijete rodi, a što ostali kandidati ne iznose. On se izjasnio za jačanje institucija koje bi radile u interesu obitelji i demografske obnove. Gledajući cjelinu njegovog smjera kretanja (a politika je prvenstveno smjer) valja jasno reći da bi i u tom području došlo do ZNAČAJNOG POMAKA PREMA DOBRU.
Ovi izbori će doći i proći. Kršćani su uglavnom, što se tiče politike i jačanja kršćanske političke opcije, prespavali sve vrijeme od 1990. Do danas. U zadnje vrijeme neki su izdali svoje javno zauzimanje za život zbog zova saborskih sirena (Ilčić i dr.). Oni su voljni upotrijebiti i nekršćanska sredstva da bi došli do, navodno kršćanskog cilja, a to je ulaz u veliku politiku. Kršćanima manjka mudrosti. Još uvijek smo kao ovce bez (političkog) pastira u obliku snažne, ozbiljne i kod kršćana općeprihvaćene kršćanske političke opcije. Mnogi „kršćani“ se zauzimaju za liberalno društvo a ne za kršćansko koje će postupati po kršćanskim načelima. Kršćani kao da se tek bude. No, jesu li voljni uložiti svoje znanje, vrijeme, sredstva, ugled i dr. za to da se ojača politička stranka koja u svojim temeljima ima kršćanska, katolička, načela, koja je nastala i koju razvijaju iskusni kršćani i koja je voljna dati svoj društveni i pravni okvir da bismo sutra imali saborske zastupnike, ministre, predsjednika po našim kršćanskim, katoličkim, mjerilima? Jesmo li voljni već sada misliti, planirati, ulagati svoje vrijeme i sredstva da sutra s radošću idemo na biralište dati svoj glas ljudima koji imaju karakter, viziju i ljubav provjerenu životom ili ćemo se zadnji dan probuditi i cviliti o tome kako je svijet i svi komunisti i masoni protiv nas. Možda je vrijeme za to.
Milan Kujundžić je vjernik koji se zauzima za dijalog. On može otvoriti ona područja koja su do sada bila zatvorena za vjernike. Ako mu pomognemo otvorit će se nova vrata na koja trebamo odvažno ući. Ako li ne prođe hoćemo li već sutra krenuti u potragu za kandidatom koji u cijelosti brani život od začeća do prirodne smrti upravo onako kako nas uči Isus Krist i Katolička crkva. Ja sam svakako voljan sudjelovati u tom procesu."