Članci

ODGOVOR PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU NA OTVORENO PISMO OBITELJSKE STRANKE

DPR-008-01/15-0017
Zagreb, 10. veljače 2015.
 
VJEKOSLAV GRBEŠA
Obiteljska stranka
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Poštovani gospodine Grbeša,
 
Zahvaljujemo na Vašem Otvorenom pismu, kojim ste upozorili na neprimjerenu ilustraciju u članku objavljenom 25. siječnja 2015. u Nedjeljnom Jutarnjem listu, pod naslovom Ivano Balić: 'Hrvatski rukometaši sigurno će doći do polufinala, a onda…'.


Premda su pojedini dijelovi tog pisma teško razumljivi i premda se s nekim od iznesenih stajališta ne možemo složiti, dijelimo Vaše mišljenje da je riječ o neprimjerenoj ilustraciji i neprofesionalnom postupku urednika. Naime, prilikom objave obiteljskih fotografija svojih sugovornika urednik mora voditi računa o zaštiti njihove privatnosti, ugleda i časti. Objava obiteljske uspomene tj. fotografije iz djetinjstva poznatoga sportaša, kakvu danas vjerujemo više nijedan roditelj ne bi ustupio medijima za objavu, možda je samo podsjetnik na neka davna vremena kad se o tome nije vodilo računa. U svakom slučaju, odabir fotografija u navedenome članku začuđuje jer članak uopće ne govori o djetinjstvu Ivana Balića već se bavi njegovim aktualnim razmišljanjima.
Danas se od medija očekuje da cjelokupnim svojim djelovanjem pokažu društvenu odgovornost i svijest o važnosti zaštite djece od svih oblika zlostavljanja i iskorištavanja. Vjerujemo da je nakladniku i glavnom uredniku Jutarnjeg lista poznato da je u novinskim tekstovima neprihvatljivo objavljivati fotografije obnažene djece te da zakon izričito zahtijeva zaštitu privatnosti i dostojanstva djeteta prilikom medijskoga izlaganja kako se ne bi ugrozila djetetova dobrobit. Stoga ovom prilikom podsjećamo na obveze i odgovornosti medija i nadamo se da ovaj slučaj ne znači da Jutarnji list odustaje od dosegnute razine zaštite privatnosti djece u medijima.
Međutim, u ovom konkretnom slučaju ne možemo govoriti o povredi prava djeteta, budući da je riječ o fotografiji danas odrasle osobe, stoga ovdje nema elemenata za izravno postupanje pravobraniteljice za djecu. Naravno, osobe koje su na slikama mogu zahtijevati od Jutarnjeg lista ispriku i uklanjanje fotografija iz online izdanja.
Smatramo da Hrvatsko novinarsko društvo, kojem ste se također obratili, jest jedna od adresa na kojoj možete izraziti svoje nezadovoljstvo zbog neprofesionalnog postupka urednika Jutarnjeg lista. No, predlažemo da o tome svakako obavijestite i nakladnika i glavnog urednika Jutarnjeg lista jer držimo da bi se oni svakako trebali suočiti s nezadovoljstvom svoje čitateljske publike, koja od medija s pravom očekuje određenu razinu profesionalnosti i društvene odgovornosti.
 
S poštovanjem,
Pravobraniteljica za djecu
Doc. dr. Ivana Milas Klarić