Članci

HRVATI U SRBIJI IMAJU PRAVO OČEKIVATI ZAŠTITU I POMOĆ HRVATSKIH VLASTI

Tribina o Hrvatima u Srbiji

20150217 183643

Hrvatska kao država čini vrlo malo na zaštiti prava Hrvata u Srbiji unatoč sporazumu  o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji koji je na snazi već deset godina - zajednički je zaključak sugovornika tribine „Hrvati u Srbiji” koja je održana 17. veljače 2015. godine u prostorima Tribina grada Zagreba u organizaciji Obiteljske stranke i Udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice.


O položaju Hrvata u Srbiji, problemima s kojima se susreću u svom radu i životu te ostvarivanju svojih prava govorili su  Zlatko Ifković, Predsjednik Udruge Hrvatska nezavisna lista i glavni i odgovorni urednik mjesečnika „Hrvatske novine”, Mirko Paulić iz Nikinaca, glasnogovornik kulturnih projekata i organizator manifestacija hrvatske manjine u ovom dijelu Srijema, Siniša Božulić iz Novog Sada, član  i jedan od osnivača Hrvatskog kulturnog centra Novi Sad te Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, prof. Stipo Pilić, povjesničar te Mato Knezović, predsjednik Obiteljske stranke.
Prema statističkim podacima popisa stanovništva iz 1981. godine broj Hrvata u Srbiji je bio 149 368., a po popisu iz 2011. ukupan broj Hrvata u Srbiji je 57 900. Na ovakve rezultate je značajno utjecao državni projekt stvaranje Bunjevaca kao zasebne nacije kao i val iseljavanja od 1991. godine.
Govornici su u svojim izlaganjima  istaknuli da su kroz povijest Hrvati u Vojvodini i Srbiji uvijek imali osjećaj da su na marginama interesa Zagreba i aktualnih političkih elita u matičnoj domovini. S druge strane, od doseljenja Hrvata na ove prostore sve vlasti su sustavno nastojale onemogućavati integraciju Bunjevaca i Šokaca u hrvatsku naciju, negirajući im hrvatsko porijeklo, što je aktualan proces i danas.
Govoreći o pravima Hrvata u Srbiji govornici su više puta podsjetili na međudržavni sporazum o zaštiti manjina: „Republika Hrvatska ima pravo i obvezu da aktivno sudjeluje u provedbi sporazuma zaključenih sa Republikom Srbijom. Isto tako dužnosnici Republike Hrvatske imaju i obvezu da, ukoliko se sporazumi ne provode, pokrene pravne postupke u međunarodnim institucijama. Izuzetno su rijetki slučajevi kada se pripadnik nacionalne manjine kao diplomat visokog ranga šalje u državu njegova matičnoga naroda. Vlada Republike Hrvatske je prije dvije godine pripadnika srpske nacionalne manjine imenovala za generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici i tim imenovanjem stavili trn u oko vojvođanskim Hrvatima.“.
„Hrvati u Srbiji ne traže ništa posebno, samo ono što im pripada, ili barem ono što srpska manjina u Hrvatskoj dobiva od Republike Hrvatske.“, zaključio je Zlatko Ifković. 
Obiteljska stranka