Članci

BOG ILI VELIKI PRASAK

Bog ili veliki prasak1

Izvor: Hrvatski tjednik

Bog ili Veliki prasak,
naslov je zanimljivog članka u Hrvatskom tjedniku. Spominje i Isusovca Georges-a Lamaitre koji je pokušao sjediniti Boga i Veliki prasak. Dobar pokušaj ali s jednom velikom nedoumicom o temperaturi prije Velikog praska. U to vrijeme još se nije znalo za vakumsku energiju (vacuum energy), tako da ostaje nepoznato odakle veoma visoka temperatura. Krucijalno je  pitanje je li zaista moguća beskrajno visoka temperatura u idealnoj točki i što bi to moglo biti? Je li uistinu moguće osnovano zamisliti beskrajno visoku temperaturu?


Prasak uvijek u čovjeku asocira na eksploziju, ali ta asocijacija u ovom slučaju nema realno uporište jer danas posve sigurno znamo da u međuzvjezdanom prostoru stvarno postoji vrlo visoka vakuumska energija. To također dokazuje da je prije početka stvaranja svemira postojala samo vakumska energija gdje su "polja" sila, svakako misleći o tome iz pozicije zemaljske fizike postojala u višedimenzionalnoj poziciji, i to posve stabilna. Upravo savršeno stabilna, tako da Svemir nikada ne bi bio stvoren da to stabilno stanje netko nije "narušio". Mogao je to učiniti samo Duh koji je tamo "obitavao". Kada sam upitao jednog profesora teoretske fizike, vjernika što je bilo prije svega kada ničega nije bilo, dobio sam istovremeno odgovor da je Bog oduvijek. Veoma zanimljiv odgovor.
Dakle, Duh je mogao potaknuti sile i stvoriti Svemir kako reče Gorges Lamaitre, no tada bi Svemir počeo svoj život pulsirajući jer bila je pretpostavka ogromne gustoće i isto tako veoma visoke temperature. Bio bi to zatvoren Svemir, što mislim da se kosi zamislima Tvorca. Prvo bi morao iz vakuumske energije stvoriti materiju tlačeći je u idealnu točku (!) da bi ona zbog beskonačno visoke temperature (!) prešla u Veliki prasak. No ozbiljno je pitanje bi li to dozvolila i beskrajno velika gravitacija (Što je to beskrajno velika gravitacija u idealnoj točki i što se "tamo" događa pod njenim utjecajem?) i beskrajno mali "prostor" jer postankom materije stvara se i prostor pa bio on i beskrajno malenim.
Daleko jednostavnije je umjesto Velikog praska stvoriti Veliki začetak Svemira. Smatram da je to ispravniji i prihvatljiv naziv a ne Veliki prasak. Također smatram da je logično i prihvatljivo ukoliko se naruši savršena ravnoteža "polja" sila da će se iz narušene vakumske energije početi stvarati materija. I osnovci danas znaju da je materija posebni oblik energije. (Sjetimo se odnosa materije i antimaterije.) To bi izgledalo kao domino efekt. I što god se bude više materije stvaralo to će biti sve veća brzina rastućeg Svemira ( Naprosto nezamislivo je da bi se načinio jedan "međuprostor" između već stvorene materije i narušenog polja sila koje se već počelo odlijevati u materiju kako bi se sav proces zaustavio.) uz neprekidnu jednaku prosječnu gustoću mase svemirske materije i istovremeno uz širenje samog svemirskog prostora, što uistinu dokazuje da se materija stvara iz energije a što su fizičari već davno dokazali. Ubrzanje materijalnih objekata Svemira na njegovim rubovima potvrđuju i objektivna mjerenja astronoma. I situacija je savršena i završena i Svemir bi trajao vječito odnosno do trena dok Netko ne kaže dosta ili bar dok ga čovjek ne uništi odbacujući Boga kao Stvoritelja. Kad se proces stvaranja završio nije bio problem stvoriti biljni, životinjski svijet i ostalo pa i čovjeka na svoju sliku i priliku i dati mu dušu.
Znam da ima tu dosta manjkavosti jer nisam ni astronom niti teoretski fizičar niti filozof, pa molim, oprostite mi pogreške,  ali vjerujem model je gotovo u svakoj stavci dokazan radovima znanstvenika.
Nikako nisam pokušao materijalnim činjenicama dokazivati teodiceju (Božju opstojnost) jer je to uistinu neizvedivo samim postojanjem Duha čiju bitnost uopće ne razumijemo već samo Njegovo djelovanje. Navedene činjenice govore jedino da znanost ne isključuje Božju opstojnost. Od "strukture" Bitka sigurno znamo jedino da je osoba. Njegova savršena pravednost, milosrđe i ljubav su već prema nama samo dodirljive osobine.

U Zagrebu, 28. siječnja 2016.
Vlatko Dvojković

Pojašnjenje:
Da bi se stvorila velika gustoća kao priprema za Veliki prasak morala bi se prethodno načiniti "rupa" u savršenim poljima veličine prostora na pr. današnjeg Svemira u "prostoru" vaccum energy, ali tamo gdje nema materije nema ni prostora pa je to neizvedivo.
Kod modela "Velikog začetka" ne postoji problem "rupe" u poljima vacuum energy. Sve je jednostavnije. Ako je Bog oduvijek, a to jeste, On je mogao narušiti simetriju polja sila i proces kreće možda brzinom svjetlosti ili čak brže. (?) Već mala stvorena materija prodire u vacuum energy rušeći polja sila iz kojih se stvara nova materija. I vidljivi svemir se povećava. I kada bi Svemir bio zatvoren u jednom trenu bi stao u širenju te krenuo prema prvotnom stanju. Tada bi se materija s rubova galaktika odlijevala ponovno u vacuum energy da bi sve završilo u stanje kao prije početka. Međutim to će se tek dogoditi na novu intervenciju Duha. Vrlo zanimljivo, jer tada će se "pokrenuti sile nebeske". Sve drugo matematičkom vjerojatnošću može biti točno što se događalo do današnjih dana.

Vakumska energija se isključivo javlja u međuzvjezdanom odnosno u međugalaktičkom prostoru. Nju nije moguće postići na Zemlji.