Članci

MIJENJAJMO REFORMU ŠKOLSTVA PRIJE NEGO BUDE PREKASNO

Logo

Priopćenje Obiteljska stranke
Obiteljska stranka pozorno prati događanja vezana uz djelomičnu reformu hrvatskoga školstva razglašenu kao „Cjelovita kurikularna reforma“. Pozdravljamo prve najave, koje su došle iz Hrvatskoga sabora, da bi moglo doći do značajnijih promjena ideološki nadahnute i za budućnost Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda po mnogo čemu upitne i štetne reforme.
Najavljena reforma, naime, ne jamči bolju osposobljenost za život i rad hrvatskih učenika, ne poštuje ustavna prava učenika i njihovih roditelja, nije svjetonazorski neutralna, nije plod strukovnoga suglasja, u sebi nije koherentna, nema zakonsku podlogu, u mnogo čemu nije stručno utemeljena i budućnosti prilagođena promjena koja se mora dogoditi. Hrvatskoj ne treba još jedna revolucionarna preinaka odgojno-obrazovnoga sustava, izvođenje eksperimenta nad djecom i ponavljanje promašaja šuvarovštine.


Obiteljska stranka poziva Hrvatski sabor, Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da odustanu od politikanske potpore prijedlogu reforme koja nije fiskalno procijenjena, znanstveno provjerena ni zakonski ovjerena. Neodgovorna je potpora tom pothvatu na neviđeno.
Smatramo da je stručna radna skupina za cjelovitu kurikulu reformu, u dosadašnjem procesu reforme školstva, pokazala odioznost prema prigovorima stručnjaka, prema postavljanju legitimnih pitanja, zatvorenost i odsustvo volje za dijalogom i traženjem najboljih rješenja. Uz navedeno neprihvatljivo je nastojanje isključivanja Hrvatskog Sabora iz cijelog procesa te diskreditiranje drugačijih mišljenja kao tamnih i nazadnih.
Prvi korak u istinskom poboljšanju hrvatskoga školstva može biti znanstveno i reprezentativno uravnoteženje sastava Ekspertne radne skupine, a drugi strukovna i saborska rasprava o provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i dorada te strateške isprave.
Obiteljska stranka poziva političke stranke, udruge građanskoga društva, stručnjake, sve domoljube, posebno roditelje, učitelje, nastavnike, profesore koji uviđaju pogubnost najavljene reforme da joj se argumentirano, otvoreno i odlučno usprotive.
U ime Izvršnoga odbora Obiteljske stranke
Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke

U Zagrebu, 23. svibnja 2016.