Članci

OTVORENO PISMO USTAVNOM SUDU

Mate Knezovic92016

Poštovani g. predsjedniče Ustavnog suda Republike Hrvatske!
Poštovani suci Ustavnog suda Republike Hrvatske!
Uvažene kolegice i kolege!

Kao što vam je poznato, dana 25. kolovoza 2016., koalicija Pomak, koju čine Hrvatska stranka prava, Hrvatska čista stranka prava, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka, te g. Vinko Vukadin, podnijeli su Zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Programskih pravila HRT-a za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016.. Razlog našeg podnošenje zahtjeva je samovolja HRT-a koja se osobito očituje u čl. 27. navedenih pravila. Naime, HRT je naručio od agencije Hendal svoja istraživanja javnog mnijenja za ove izbore. HRT je samovoljno odlučio da će na temelju tih anketa utvrditi da su „relevantni“ oni koji, u barem jednoj izbornoj jedinici, prelaze 4%. Vaš posao je bio samo to da utvrdite je li takva njihova samovolja sukladna odredbama određenih zakona RH i Ustava RH.

Zahtjev smo naznačili kao hitan, a što i je po svojoj naravi. Više puta smo nazivali Ustavni sud, te slali pisane zahtjeve za donošenjem odluke. Zahtjev je dobio i broj, no vi niste odlučili. Zašto? Je li možda zato što i kod vas postoje „relevantni“, oni „koji bi mogli biti relevantni“ i oni koji nisu relevantni? Zar vas ustavnost i zakonitost izbornog procesa nije relevantna?
Mi dobro znamo da vi svoj položaj prvenstveno dugujete Partiji i Zajednici. Mi dobro znamo da je ovakav Ustavni sud zbog toga problem u Hrvatskoj, a ne jedno od rješenja. Jeste li i vi postali dio sustava koji se sastoji od DIP-a, APIS-a i vas, a koji je postavljen za onemogućavanje ustavnog i zakonitog izbornog procesa? Toge na vama su simbol neovisnosti, moralnosti, služenja hrvatskom narodu, Ustavu i zakonima. Bolje znate od mene jesu li vam puki štit za vraćanje duga onima koji su vas doveli na položaje koje ne zaslužujete. Toge više ne mogu skriti vašu golotinju!
Vaše postupanje je dokaz da Hrvatska nužno treba lustraciju! Što mislite da krene od Ustavnog suda? Priznajte koliko bi vas ostalo nakon lustracije?

Za POMAK