Članci

OTVORENO PISMO POVODOM GODIŠNJICE PADA VUKOVARA

 

Vukovar-watertower-after-war

Poštovana gospođo Grabar Kitarović,
poštovani gospodine Petrov,
poštovani gospodine Plenković,

budući se bliži godišnjica pada Vukovara, siguran sam kako se i Vi zajedno sa svim svojim suradnicima pripremate za posjet Vukovaru i polaganje vijenaca, te držanje govora.
Približavanje tog tužnog datuma potaknulo me na pisanje ovog otvorenog pisma sa zamolbom da mi odgovorite, jer radi se o samo 3 pitanja koja su izravna, jasna, te bi me jako obradovalo dobivanje izravnog odgovora.
Još se dobro sjećam predizbornih govora, obećanja i posjeta braniteljima u šatoru u Savskoj (gospođo Grabar Kitarović tada ste rekli: „…u temeljima države Hrvatske je Domovinski rat….vi ste moji heroji…..braniteljima moramo iskazati poštovanje…“), a i obećanja na zadnjim izborima, te pobjedničkog slogana - „vjerodostojno“, te smatram kako Vama kao osobama na najvažnijim pozicijama u Hrvatskoj neće biti teško odgovoriti.
Pitanja su:


1/ Što ćete napraviti kako bi 12 poginulih hrvatskih redarstvenika dobilo spomenik na mjestu gdje su poginuli?
Možda niste znali, ali spomenik se ne nalazi na mjestu gdje su redarstvenici ubijeni. Siguran sam kako se slažete sa mnom – zaslužili su spomenik na onome mjestu gdje su položili život za slobodnu Hrvatsku !
2/ Kada budete predvodili kolonu u Vukovaru, primijetit ćete preko puta ulaza u vukovarsku bolnicu, preko puta simbola stradanja grada Vukovara, nalazi se kuća na kojoj se vijori velika zastava Republike Srbije (?!). Točno tamo odakle su izvedeni hrvatski ranjenici. A svi znamo kako su završili.
To je srpski konzulat. Budući i Vi gospođo Grabar Kitarović, a i Vi gospodine Plenković, imate zavidno diplomatsko znanje i iskustvo, siguran sam i kako ste upoznati s činjenicom da Republika Hrvatska daje suglasnost o tome gdje će biti konzulat neke države u Hrvatskoj. Njihov konzulat ne mora, i ne smije biti, preko puta vukovarske bolnice!
Što ćete poduzeti kako bi nestala ova sramota i uvreda svakom branitelju, svakom Vukovarcu, svakom Hrvatu?
3/ Što ćete poduzeti kako bi se Republici Hrvatskoj konačno vratilo područje koje je okupirano još od Domovinskog rata?
Da, točno. Hrvatska nije oslobođena, jer se jedan dobar dio njezinog područja, još uvijek, nalazi pod vlašću Srbije. A priča se o neovisnosti, slobodi, zaštiti interesa Republike Hrvatske, čak su se i davale prisege.
Ne treba spominjati ni Ustav Republike Hrvatske koji jasno govori o suverenitetu koji je „neotuđiv, neodjeljiv i neprenosiv“ (čl. 2.), te o tome kako „oružane snage Republike Hrvatske štite njezin suverenitet i neovisnost te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost“ (čl. 7.)
Gospođo Grabar Kitarović koristim ovu priliku i kako bi Vas podsjetio na ovlasti Predsjednika Republike Hrvatske: Predsjednik RH kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH.
U nadi sam da ćete ipak odgovoriti, ali i riješiti ove probleme, želim Vam ugodan radni dan.
S poštovanjem,
Petar, Obiteljska stranka