Članci

OTVORENO PISMO PRAVOBRANITELJICI ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

mate-knezovic Ka

VAŠE PRIOPĆENJE JE ZAUZIMANJE ZA VERBALNI DELIKT KAKO BISTE ZAŠTITILI PRAVO NA UBOJSTVO
Poštovana gospođo pravobraniteljice za ravnopravnost spolova!
Vaše zauzimanje za određenu ideologiju je već odavno poznato onima koji prate vaš rad. Stoga ovo pismo i ne pišem toliko Vama, jer ne vjerujem da ćete promijeniti svoja uvjerenja i ideološku matricu iz koje djelujete. Uostalom, ta matrica određuje i Vaša pravna stajališta koja ste u cijelosti prilagodili toj i takvoj ideologiji. Sve drugo, što pišete, je pokušaj prikrivanja upravo toga. Kao pravniku mi je duboko žao što ste pravnik kojem pravo ne služi ničemu doli da pravo, ustav i zakoni služe ideologiji za koju smatrate da mora vladati u javnom prostoru. Stoga ste se, sa pozicije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, okomili na ProLife inicijative, a osobito na video materijal ŽELIM ŽIVJETI.

Vaše obraćanje javnosti je zapravo poticaj na javnu osudu onih koji su ZA ŽIVOT. U uvodu navodite, tek toliko reda radi, da svatko ima pravo izražavati odnosno promovirati svoja stajališta u javnosti, ali naravno ne i oni koji su ZA ŽIVOT. Vi biste ih sankcionirali sukladno odredbi čl. 325 Kaznenog zakona. Da Vas i javnost podsjetim da taj članak nosi naziv Javno poticanje na nasilje i mržnju. No, eto, čak ni Državno odvjetništvo nije našlo za shodno da prepozna jedan sličan slučaj prošle godine, nego je odbacilo Vašu kaznenu prijavu. Iako ste svjesni da Državno odvjetništvo nije prihvatilo vaše rigidno tumačenje pozivanja na nasilje i mržnju, Vi uporno podmećete i javno osuđujete autore ovog uratka protiv induciranog pobačaja. Stvar je vrlo jednostavna. Upravo Vi potičete ono što podmećete drugima! Upravo Vi želite kolektivnu osudu onih koji su ZA ŽIVOT i koji su protiv ubijanja nevinih ljudskih bića!
Pozivate se na jedan zastarjeli i protuustavni zakon iz komunističkog razdoblja koji omogućuje ubijanja nevinih ljudskih bića, a niste našli za shodno pozvati se na Ustav Republike Hrvatske čiji članak 21. glasi:
Svako ljudsko biće ima pravo na život.
U Republici Hrvatskoj nema smrtne kazne.
Poštovana pravobraniteljice. Postoji i niz drugih odredbi Ustava iz kojih se može zaključiti da je abortus zabranjen, a i sam duh Ustava je takav da mu ni u najdaljoj primisli nije nikakvo omogućavanje prava na ubijanje ljudskog bića. Primjerice, čl. 22. st. 1. navodi:
Čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva.
Iza njega slijedi i članak 23. koji navodi:
Nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima.
Smatrate li Vi da je dijete u utrobi majke NITKO ili je NETKO? Jeste li voljni na svoju dušu preuzeti odgovornost za tu djecu, za ta ljudska bića. Ja osobno im priznajem ljudsko dostojanstvo i osobnost kao i sebi, a Vi očito ne. Tko onda koga diskriminira? Vi diskriminirate i smatrate da ih se može jednostavno ubiti bez odgovornosti! To je uistinu porazno i nedostojno jednog pravnika.
Vi ste se toliko upetljali u vlastite kontradikcije da biste određivali i kakve kampanje smiju provoditi oni koji su ZA ŽIVOT, određivali biste im strategije i ne biste dozvolili vrlo specifične, nego valjda nespecifične kampanje. Zar je to Vaš posao?
Vi također obmanjujete javnost da je prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece gornja granica za inducirani pobačaj 10 tjedana od začeća, pri čemu ne navodite iznimke koje dopuštaju abortus i nakon 10. tjedna trudnoće.
Ako ste vi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zašto smatrate da i otac djeteta nema pravo sudjelovati u odluci o induciranom pobačaju? Logičan bi bio zaključak da ako otac nema pravo sudjelovati u donošenju odluka o smrti i životu svog djeteta, onda nema ni dužnosti prema tom djetetu. Vi očito niste za ravnopravnost spolova!
Vi navodite da se samo majka naziva ubojicom. Međutim, odgovornost za to ubojstvo je puno šira. Odgovorna je država, aborter, često obitelj, vrlo često otac djeteta, a očigledno i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova jer obmanjuje javnost te iznosi neistinite i netočne tvrdnje.
Vi edukaciju o pobačaju nazivate aktivno sudjelovanje u otežavanju ili onemogućavanju liječnika u izvršenju gnjusnog čina ubojstva nevinog ljudskog bića? Vi edukaciju trudnica da je inducirani pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića nazivate pozivom na mržnju. Kako ste došli do tog zaključka?
Na kraju se odlučno zauzimate za novi verbalni delikt zazivajući pravne sankcije protiv onih koji su se usudili iznijeti svoje mišljenje, svoj sud. Vi zazivate društvenu osudu, odnosno hajku, na one koji štite ljudsku osobu, za koju vi dvojite radi li se o ljudskoj osobi. Oni ne dvoje. I znanost pokazuje i dokazuje da se radi o ljudskoj osobi. Zato svi vaši kvazi argumenti padaju u vodu.
Ovakav Vaš stav svakako zaslužuje da odstupite s dužnosti Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Vi pokrećete hajke! Vi pozivate na kazneni progon i novi verbalni delikt! Vi časnim ljudima, koji javno iznose svoja stajališta, sudove i prosudbe, podmećete da javno potiču na mržnju i nasilje. Međutim, upravo je Vaše priopćenje poziv na mržnju i nasilje, barem ono medijsko, na koje, očigledno, računate.

Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke

U Zagrebu 20. prosinca 2016.