Članci

Akcija brisanja grafita u Splitu

17.3.2012., u subotu, pred blagdan sv. Josipa, splitska podružnica OS-i imala je još jednu akciju u svome stilu.
Aktivisti OSi došli su do objekata nagrđenih vulgarnim grafitima, kako bi neutralizirali njihov utjecaj na prolaznike.
Grafiti su se nalazili u frekventnijim dijelovima grada Splita – u Zvonimirovoj i Zagrebačkoj ulici, gdje prolaze brojni gradski autobusi, pješaci i osobni automobili.
Grafit u Zagrebačkoj ulici nalazi se pred domom i crkvom Isusovaca te je ispisan na lokalnoj trafostanici HEP-a, gdje je i okretište za gradske autobuse


Grafit pred domom i crkvom isusovaca bio je izrazito nepristojnog sadržaja, a netko ga je i prije pokušao zamaskirati dodavanjem slova.
Grafit u Zvonimirovoj bio je  nepristojan i uvredljiv na osobnoj razini za nogometaša Šimunića, a parazrazirana je njegova navodna izjave o vjerojatnijem prelasku u Hajduka nego u Dinamo.
Prilikom uklanjanja toga grafita, došao je jedan mlađi stanar iz zgrade na kojoj je bio grafit te se požalio da se po toj fasadi često svašta piše te smo se međusobno predstavili.
Rekao nam je da je su ga vlasnici ostalih stanova te zgrade zadužili za brigu o fasadi i za uklanjanje grafita i da će se tu postaviti nadzorna kamera.
Onda nas je molio da ne prebojimo cijeli grafit, jer je ispisan po kamenoj fasadi pa će navodno biti teže očistiti fasadu, kad se bude detaljno odstranjivalo grafite.
Obzirom da smo koristili JUPOL, kojega je lako odstraniti, a to smo mu i objasnili, ovo smo protumačili kao sumnjiv izgovor. Međutim, kako se radilo o stanaru objekta,
poštovali smo njegovu volju pa smo uklonili barem onaj osobni i uvredljivi dio grafita.
Akcija uklanjanja obaju grafita trajala je jedan sat.
Aktivisti Ivica Škiljo i Bože Kokan proveli su to vrijeme u prijateljskom raspoloženju i razgovoru o budućim akcijama pred lokalne izbore.
Nisu pozivani mediji, a cijela akcija odrađena je s minimumom utrošene energije.

 

 

IMG 1543

 

IMG 1551

 

IMG 15641

IMG 15661

IMG 15681

IMG 15691

IMG 15711

IMG 15721