Članci

Pismo predsjednika Obiteljske stranke članstvu i hrvatskom narodu

Pismo predsjednika Obiteljske stranke članstvu i hrvatskom narodu
 
NE NA REFERENDUMU JE STVAR NAČELA
 
U  Hrvatskoj se vodi vidljiva, agresivna i nemoralna propagandna (smještena i u PP program) kampanja propagatora za zaokruživanje za na predstojećem referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji. Sredstva za tu kampanju osigurana su iz državnoga proračuna i iz proračuna EU (pretpristupnih fondova, valjda).
 
Istovremeno se vodi i slabo vidljiva kampanja protiv ulaska Republike Hrvatske u EU. Vode ju entuzijasti koji su uvjereni u vlastitu misiju u svom narodu. Ovima se priključuje i Obiteljska stranka (Os).
 
U kampanji za sudjeluju sve državne institucije (Vlada, Sabor, Predsjednik Republike) i svi najutjecajniji mediji. Doduše, neki mediji u kampanji za sudjeluju i nečinjenjem, odnosno površnim ili nikakvim informiranjem hrvatskih državljana o dobrobiti ili zlobiti ptistupanja EU. Zanimljivo je da i mediji vjerskih zajednica navijaju za. Međutim, mnogi istaknuti intelektualci tih vjerskih zajednica (prvenstveno Katoličke Crkve) na ovaj ili onaj način uputili su poruke protiv. Sve ovo ukazuje da u nas u svezi s tim pitanjem vlada opća anarhija. Biskupi, očito, ni na koji način nisu za mišljenje upitali svoje svećenstvo i utjecajne duhovnike, te znanstvenike odane Katoličkoj Crkvi i znanstvenike općenito. Nikakvoga okruglog stola o dobrobiti kojom se vodio episkopat ne nađosmo do dana današnjega. Jednostavno, u Katoličkoj Crkvi stanje je isto kao i u društvu – javna rasprava i iznošenje argumenata: Ne! Hvala!
 
U ovakvom ambijentu posvemašnjeg muka o dokazima koji će hrvatskom narodu i državi donijeti dobrobit ulaskom u EU, mi kao demokratska stranka, moramo preporučiti svojem članstvu i hrvatskom narodu da izađe na referendum i zaokruži protiv. To je prvi i odlučujući razlog zašto mačka u vreći ne prihvaćamo.
 
Drugi bitan razlog zbog kojeg Os preporučuje zaokruživanje protiv jesu upravo argumenti koje upotrebljavaju zagovaratelji zaokruživanja za. Naime, oni nam nude strah kao argument. Prvi strah je tvrdnja da ćemo ostati na Balkanu, odnosno da u slučaju nepristupanja Uniji klizimo u nekakvu novu Jugoslaviju. Ovakva argumentacija je neprihvatljiva iz dvaju razloga:
1. Hrvatski narod je narod hrabrih ljudi i stoga poručujemo: Mi se ne bojimo ni EU, ni Jugoslavije, ni bilo čega drugoga.
2. Oni koji upućuju takve poruke prikriveno poručuju da Hrvati ni u prvom ni u drugom slučaju ne znaju, ne smiju ili ne žele upravljati vlastitom sudbinom.
 
Iste smo poruke čuli i od bivše, a čujemo ih i od sadašnje Vlade, ali i od medija iz Katoličke Crkve, što je dubinski neprihvatljivo i pokazuje nesposobnost i nepoznavanje snage vlastitoga naroda. Zbog svega ovog mi im poručujemo: Uzalud nas strašite, hrvatski se narod ne boji!
 
Treći bitan razlog je brzinsko (ipak nepotpuno) objavljivanje dokumenata o ispregovaranim poglavljima. Upravo takva objava pokazuje da nije bilo nikakvoga stvarnog razloga sve do sada tajiti hrvatskom narodu i državljanima odgovor na pitanje Kamo to ide Hrvatska?. Upravo nam zato spomenuta objava daje mogućnost da zaokruživanjem protiv na predstojećem referendum dobijemo nužno potrebno vrijeme za sveobuhvatnu javnu raspravu.
 
Svojim protiv vraćamo svoje dostojanstvo. Glas protiv ulaska u EU znači ne strahu i manipulacijama. Zaokruživanjem protiv zadržavamo hrvatsku sudbinu u hrvatskim rukama. I na kraju: naš protiv daje nam takvu snagu za budućnost da se nitko nikad više ne će usuditi hrvatskom narodu i državljanima podmetati ni Balkan, ni Jugoslaviju, ni EU.
 
Zato izađimo na referendum i zaokružimo: Protiv!
          Mate Knezović