PRIOPĆENJE OBITELJSKE STRANKE O POKROVITELJSTVU NAD KOMEMORACIJOM U BLEIBURGU

Na dan 30. travnja, dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, primjereno i dostojanstveno – uz geslo Navik on živi ki zgine pošteno – obilježavamo spomen na Zrinske i Frankopane koji su postali simbolom žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine. Na ovaj spomendan danas 30. travnja 2012. ukazujemo hrvatskoj javnosti da su i žrtve Bleiburga i Križnoga puta sastavnica jedinstvenog simbola žrtve i borbe za slobodu i neovisnu državu hrvatskoga naroda.

Svojim otkazivanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu ovaj se saziv Hrvatskog sabora jasno odredio protiv hrvatskih građana koji su dužni stati u zaštitu i obraniti spomen na Bleiburg i njegove žrtve, prema tome i žrtve Križnoga puta.

Očito je da svaki spomen na Bleiburg umanjuje „veličinu antifašističke pobjede“ i da se s ovom „konačnom“ pobjedom antifašističkih snaga u Hrvatskoj ima konačno zaključiti i „zaključati Bleiburg“. Hrvatski se sabor, predsjednik i Vlada u potpunosti i na tipičan boljševičko-komunistički način još jednom obračunao i obračunava s pobijenim žrtvama i njihovim potomcima, koji su se i u Domovinskom obrambenom ratu stavili na raspolaganje Republici Hrvatskoj, u obrani njezinog opstanka i samog opstanka Hrvata na povijesnim hrvatskim prostorima. Time su oni koji su tako odlučili sami dovoljno rekli o sebi, o poštivanju demokracije i zakona, o odnosu prema ratnim zločinima i ratnim zločincima, ali i o poštivanju svih građana ove zemlje i produbljivanju daljnjih podjela, što se nameće kao neminovnost u skoroj budućnosti, te lako mogućim sukobima, jer je i to, moramo imati na umu, jedna od njihovih mogućih težnji, želja i htijenja. Uostalom, što se i može očekivati od duhovnih i pravnih nasljednika onih koji su terorističkim akcijama, diverzijama i atentatima na tvorce i štovatelje Bleiburga i Križnoga puta, u ne tako davna vremena, na sve načine nastojali ugušiti bilo kakav spomen i na Bleiburg i na Križni put. Oni kažu da će ukinuti Bleiburg, a još će „odlučiti“ kada i gdje će u Hrvatskoj obilježiti „takozvani“ Križni put. Taj i takav predsjednik Hrvatskog sabora i Hrvatski sabor nisu ni zaslužili spominjati takve nam svetinje, a kamoli im biti pokrovitelji. Oni bi se, kada bi imali srama, crvenili više od svih crvenih boljševičkih zastava, zbog onoga što izrekoše ovih dana. Nevina krv (velikoga broja ratnih zarobljenika koji su pobijeni bez suda i suđenja te bolesnika, žena i djece) zaklanja im pogled te oni pod svojom petokrakom koje se nisu odrekli još jednom ubijaju već ubijene. Valja nam istaknuti da je nerealno očekivati da će duhovni i pravni sljedbenici Komunističke partije Jugoslavije i Komunističke partije Hrvatske i njihovih državnih ustanova pogaziti zavjete dane Titu, Partiji, Jugoslaviji i petokraki. Potomci i sljedbenici onih koji su desetljećima bjesomučno likvidirali, progonili i gazili hrvatski narod i Hrvate u domovini i inozemstvu ne mogu bez istinskoga pokajanja i obraćenja valjano voditi taj narod.

Stoga predlažemo da se pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu prihvate udruge, ustanove i osobe kojima je stalo do svetosti života i bilo koje nevine žrtve za hrvatsku slobodu i pravdu, od vremena Zrinskih i Frankopana do današnjeg dana. Smatramo da se za velike i plemenite ideale treba boriti na sve pozitivne načine te da je za njih potrebno umirati u svim vremenima, a ne iskorištavati ih za bilo kakve svoje, grupne, stranačke ili bilo koje druge potrebe i koristi. Oni koji bi se prihvatili pokroviteljstva moraju biti spremni na žrtvu, i to na razne načine i u raznim oblicima, jer oni koji su se spremni sada na ovako nedopustiv način obračunavati s Bleiburgom, u budućnosti će biti spremni i na sve druge oblike borbe kojima su se koristili njihovi prethodnici i uzori. Potrebno je hitno osnovati tijelo za komemoraciju (Odbor) koje će organizirati i voditi priredbu i sve što je u svezi sa spomendanom, ali i djelovati tijekom čitave godine kako sve ne bi, kao do sada, bilo svedeno samo na „jednodnevni vašar“ i izlet na Bleiburg, jer je ovaj dosadašnji oblik obilježavanja toga spomendana nezadovoljavajući i nedostatan.

Mi se svojim pretcima ponosimo, a onima koji dadoše svoj život za slobodu, pravdu i hrvatsku državu dužni smo podizati spomenike pred kojima ćemo moliti za sve žrtve i njihove ubojice i na svakom takvom mjestu zahvaljivati Stvoritelju za slobodu koju po tim žrtvama baštinimo.

Neka im je vječna slava i hvala! Počivali u miru Božjem!