MREŽA UDRUGA HOĆU TATU – OTVORENO PISMO JAVNOSTI

Kao što je Vlada i najavljivala, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji doista je dosljedan u svojim protuljudskim “načelima”. Upravo zbog načela takav nečovječan Zakon treba odbaciti. Tko će to učiniti? Ili Hrvatski Sabor ili narod na referendumu.

O kojim je načelima riječ?

 

1.Sukladno “načelu zamrzavanja” ljudska bića se mogu zamrzavati, uništavati, darivati.

 

Ovo “načelo” treba odbaciti jer svako ljudsko biće ima pravo na život i dostojanstvo; ono nije stvar u trgovini s kojom se može raditi što se prohtije nekom drugom ljudskom biću ili industriji prekrivenoj krinkom medicine.

 

2.Načelo “izbora metoda” uistinu je načelo sve dotle dok se u tom izboru ne ugrožava ženu koja bira metodu i dok se ne zadire u dostojanstvo nastanka ljudskoga bića te u nesigurnost dovodi njegovo održavanje u životu. Budući da Zakon ništa od navedenog ne poštuje, mi ovo načelo moramo odbaciti.

 

3.Načelo “zdravlja žene i djece” nije načelo zdravlja.

 

Ovo načelo ne štiti ni ženu ni dijete. Prema tom načelu neku djecu, po slobodnoj procjeni, treba zamrznuti, a neku pokušati ostaviti u životu. Žena i budući roditelji moraju imati točnu informaciju o metodama i učincima postupka kojemu se podvrgavaju: kakvi su izgledi za začeće, koliko djece će biti začeto te koliko će ih i kako umrijeti prije implementacije. I kakvi su izgledi za rođenje zdravog djeteta!

 

4.Načelo “pravednosti”, podrazumijeva novu pravednost prema kojoj žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na bračni ili partnerski status, a dijete, kaže se, ima pravo na identitet.

 

Ovo načelo također treba odbaciti jer ćemo u protivnom u svojoj okolini imati djecu, mladiće, djevojke i odrasle ljude bez identiteta, bez oca, možda i bez oba roditelja. Čak će i spol biti moguće birati (navodno iznimno). Kakve su tek sve pravne zavrzlame moguće ukoliko se radi o heterolognoj oplodnji? Tko su biološki otac i majka, hoće li dijete živjeti u laži o svom podrijetlu? Kakva je mogućnost incesta i koliko su tomu izloženi drugi ljudi u budućnosti zbog skrivanja istine? Zakon je u pogledu identiteta uistinu velikodušan pa predviđa i “pravo uvida” u svoje biološko podrijetlo kada dijete navrši 18 godina. Zakon ništa ne navodi o pravu nakon “uvida”! Nitko prema njemu nema nikakve odgovornosti, ni država zbog onog što mu je priredila, ni “biološki” roditelji. Kako će se nositi s činjenicama nakon “uvida” i hoće li i nadalje smatrati svojim roditeljima one osobe koje je po Zakonu dobio, ili će ih smatrati najobičnijim prevarantima? Zakon o tome ne vodi brigu.

 

5.Načelo suradnje s nevladinim udrugama.

 

Predlažemo Vladi i Saboru da svesrdno prihvati ovo načelo, te im nudimo da sukladno ovom načelu i u suradnji s Mrežom udruga Hoću tatu i svim udrugama koje su se na različite načine izjasnile o prijedlogu, odbace ovaj nazadni Zakon. Također predlažemo da nam daju goleme novčane iznose kao i udrugama s kojima su surađivali u izradi zakona – sukladno istaknutom nčelu.

 

Na kraju upozoravamo da predloženi Zakon ruši pravni poredak i negira pravo na život svakog ljudskog bića te poništava jednakost svih pred zakonom, ravnopravnost spolova, nepovrjedivost čovjekove slobode i osobnosti, slobodu od zlostavljanja, zaštitu obitelji (unaprijed lišavajući djecu prava na roditelje), identitet, zaštitu djeteta prije rođenja, zajedničke roditeljske odgovornosti za odgoj i razvoj djeteta te pravo na život djeteta s roditeljima.

 

Zagreb, 3. svibnja 2012.

 

Za Mrežu udruga Hoću tatu

Mate Knezović, koordinator

 

 

Kontakt: 091/5405-917 ili 098/9330-792.