BOJKOTIRAJMO ZDRAVSTVENI I GRAĐANSKI (PRE)ODGOJ!

Na početku ove školske godine mnoge su hrvatske škole i obiteljski domovi umjesto radošću djece, mladih, njihovih roditelja i nastavnog osoblja ispunjeni zabrinutošću, strahom i tjeskobom. Vlada je odlučila, bez ikakvoga dijaloga, klijentelističkim načinom i birajući sebi ideološki odane ljude, uvesti dva nova školska programa: zdravstveni koji se planira provesti od prvoga razreda osnovne do četvrtoga razreda srednje škole i građanski koji će se provoditi ove godine pokusno u nekoliko škola, a od sljedeće u svim školama. Već se unaprijed najavljuju vrhunski učinci i čudesne moći dvaju novih programa s čijim sadržajima nisu upoznati ni roditelji učenika, ni nastavnici, a pogotovo ne šira javnost.

 

Načinom uvođenja novih programa te pojedinim programskim sadržajima ne poštuje se Ustav Republike Hrvatske, Konvencija o zaštiti prava djeteta i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Ne poštuje se pravo roditelja na odgoj djece ni pravo djece da budu odgajana u skladu s obiteljskim odgojem.  Uvidom u dosad predstavljeni sadržaj razvidno je da program zdravstvenoga odgoja u zadnjem, tj. 4. modulu promiče rodnu ideologiju te spolno “neutralan” odgoj. Ministar obmanjuje roditelje i cijelu javnost tvrdnjama da u tim programima nema nikakvoga svjetonazora. Našu će djecu nastavnici i stručni suradnici učiti o raznim seksualnim orijentacijama i o navodno stvarnim uzrocima homoseksualnosti, a to znači onima sa stajališta rodne idelogije, zatim o fenomenu transseksualnosti, o seksualnom zdravlju i neželjenim trudnoćama te o stigmatizaciji i diskriminaciji seksualnih manjina itd.

Vlada je uvođenjem novih nastavnih sadržaja povrijedila pravo djece i roditelja na slobodu misli, savjesti i vjere, zatim pravo i dužnost roditelja da usmjeravaju dijete u ostvarivanju svojih prava.

Budući da pojedini dijelovi novih školskih programa negiraju osnovna ljudska prava roditelja i djece, pozivamo roditelje na bojkot. Također pozivamo nastavno osoblje da putem prigovora savjesti odbije sudjelovanje u nasilno nametnutim i pogubnim nastavnim sadržajima.

Izvršni odbor Obiteljske stranke